AMSTERDAM – Op de Horecava worden elk jaar verschillende wedstrijden gehouden, waaronder het NK Pizza Bakken en het NK Lekkerste Pasta. Hiervoor zijn Marc van Ommen en Mariusz Olesiński bekroond als winnaars.
Bij het NK Pizza Bakken wordt door de jury gezegd dat Ommen's pizza overduidelijk de beste was van de veertien deelnemers. Hij is van restaurant Il Muncipio in Denekamp. De tweede prijs was voor Eleonora Orlando van Mangia Pizza en de derde prijs voor Collin Meijers van Edge in Woerden. Il Muncipio won in 2023 al zilver, maar toen was er nog een andere chef-kok werkzaam. Ommen was erg verrast door zijn winst. “Toen tijdens de prijsuitreiking bekend werd wie nummer drie en twee waren, dacht ik: ‘Hoor ik hier nog bij?’ Dat zijn namelijk deelnemers van hoog niveau. Uiteindelijk was er een enorme ontlading op het podium. Ik heb er nog steeds geen woorden voor.”
Meest gebalanceerd
De pizza die de winnende chef-kok maakte, heet ‘L’Italia incontra Twente’. Deze pizza bestaat uit gorgonzola, kruidige stoofpeer, stroop van stoofpeer, Twentse ham, parmezaanse kaas en fior di latte (mozzarella gemaakt van koemelk). De jury zei hierover het volgende: “Deze pizza is qua smaak het meest gebalanceerd; alles wat erop zat, konden we ook proeven. Verder was het deeg één van de beste van de competitie.” Daarnaast had de maker goed nagedacht over de ingrediënten waardoor de pizza een duidelijke identiteit had, vond de jury. “Hij krijgt een pluim voor het gebruik van lokale ingrediënten uit Twente.”
Verrassende vorm
Bij het NK Lekkerste Pasta was de winst voor Olesiński van restaurant Viviamo in Woerden. Zilver was voor Giovanni Carmelitano van Casalinga in Amsterdam en brons voor Ennio Zaccariello van Primo in Hilversum. Hij was eveneens verrast door zijn winst. “Verrassend, want ik was onder de indruk van het niveau van de andere deelnemers. Maar ik wist dat dit gerecht in de smaak zou vallen. Overal waar ik heb gewerkt, was het een hit, ook bij Viviamo. En dat terwijl het een simpel gerecht is met slechts drie ingrediënten: pasta, vlees en doperwten. De vorm maakt het verrassend.”
Ravioli
De chef uit Woerden maakte ‘Ravioli de Mariusz’. Dit is een grote ravioli gevuld met ossenstaart, geserveerd met demi glace, doperwten en doperwtencrème. De jury zei hierover het volgende: Simpel maar goed uitgevoerd en smaken die mooi in balans waren”, zei de jury, die unaniem was in haar oordeel. “Zowel de vulling als de ravioli, beiden niet makkelijk om te maken, waren erg goed. De vulling was heel lekker, zeker in combinatie met de doperwtencrème. Het was winters comfortfood.”
Bron: Out.of.Home Shops