Eqbal p.202.jpg Mangal druk aan het werk in zijn keuken.

Stationsportret: restaurant Perron3 in Boskoop

BOSKOOP – Eqbal Mangal begon in de nazomer van 2016, in samenwerking met de NS, het restaurant Perron3 in het oude stationsgebouw van Boskoop. Hij is geboren in Afghanistan, maar emigreerde al jong met zijn ouders naar de Zuid-Hollandse plaats.

Kim Schoonman |

Hij voelt zich dan ook echt een Boskoper en deze verbondenheid is een van de drijfveren van zijn onderneming.

Mangals vader vond een bericht van de NS, dat die organisatie op zoek was naar ondernemers met ideeën voor het stationsgebouw in hun dorp. NS zocht iets dat dagelijks open zou zijn voor sociale voorzieningen, toiletvoorzieningen, maar ook veiligheid. “Hoewel ik zoiets wel wilde, was ik eerst niet optimistisch”, vertelt de ondernemer. “Het is een monumentaal pand dat al heel lang leegstond, dus er moest veel aan gebeuren. Je zakte letterlijk door de vloer heen. NS zelf, als verhuurder, moest nog het een en ander doen om het gebouw gebruiksklaar te maken, maar we zijn samen om de tafel gaan zitten en gestart.”

Nauwe band met NS
Mangal werkt al sinds zijn zestiende in de horecabranche en vanaf zijn achttiende is hij zelfstandig ondernemer. “Het ging goed, ik had meerdere zaken in Gouda en Zoetermeer, maar ik raakte opgebrand”, vertelt hij eerlijk. “Ik had behoefte om weer terug te gaan naar de basis, even van nul beginnen op mijn eigen plekje.” Dit project in zijn eigen dorp kwam op het juiste moment op zijn pad. “Ik schreef een ondernemersplan dat precies bij het idee van NS paste. NS heeft tijd, geld en moeite geïnvesteerd om zowel het pand als de omgeving verhuurklaar te maken. Boskoop is een belangrijk opstapstation tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Door de jaren heen hebben we een nauwe band gehouden met NS.”

Halal
De eerste jaren waren moeilijk, maar daar kwam verandering in. “We wonnen de regionale AD Friettest”, vertelt Mangal trots. “Vanaf dat moment ging het keihard. Mensen komen nog steeds voor de friet naar ons toe.” Perron3 is niet alleen een restaurant, je kunt er ook eten afhalen, ze cateren feestjes en partijen en hebben een foodtruck. En al het eten is halal. Op de vraag hoe hij zijn onder-neming zou omschrijven, zegt Mangal: “Ons concept is allereerst eerlijk. Ons eten is vers, goed en het allerbelangrijkste: het is voor iedereen toegankelijk. Of je nou geel of bruin of paars bent, islamitisch, christen of joods, het maakt niet uit. Dat is een van de redenen dat ik gekozen heb voor halal. Ik hou bijvoorbeeld erg van carpaccio. Dat kon je een aantal jaar geleden bijna nergens halal eten. Ik ben toen met leveranciers en producenten gaan praten en heb zo een halalconcept ontwikkeld. Dat is aardig gelukt, vind ik, want echt iedereen komt hier eten.” De eerste tijd heeft hij weinig ruchtbaarheid gegeven aan het halalconcept. “We waren voorzichtig, om bepaalde gedachten niet te promoten. Maar dat is gelukkig enorm meegevallen. Tegenwoordig kun je op veel plekken halal eten. Het was niet mijn insteek om een changemaker te zijn, ik wil gewoon dat iedereen lekker komt eten”, zegt hij nuchter.

Foodtruck
De te huren foodtruck lijkt enigszins een vreemde eend in de bijt, maar ook die kwam voort uit vraag en aanbod. “We werden vaak benaderd om bij feestjes, partijen en festivals onze friet te verkopen. Dat was altijd gedoe met friteuses huren en alle spullen erheen slepen en opzetten. Via vrienden kwam ik bij een partij uit Boskoop terecht die foodtrucks verhuurt en zij wilden er wel een verkopen, een omgebouwde paardenkar. Dat leek me een leuk idee en het past ook bij de uitstraling.”

"Het was niet mijn insteek om een changemaker te zijn, ik wil gewoon dat iedereen lekker komt eten"

Mr. Vink
Een van de hamburgers die je kunt bestellen bij Perron3 heet Mr. Vink. Dat vergt wat uitleg. “Toen we de zaak begonnen, wilden we Boskopers betrekken. Ik ben zelf een trotse Boskoper en voel me ook betrokken bij de vertellingen van dit dorp. Een van die verhalen is van meneer Vink. Hij kwam regelmatig met zijn kleindochter bij ons een kopje koffie drinken en een broodje eten. We raakten aan de praat en hij bleek de oude stationsbaas te zijn, uit de tijd toen het pand nog als stationsgebouw diende. We wilden hem op de een of andere manier betrekken bij ons restaurant en hebben daarom een burger naar hem vernoemd. Dat vond hij helemaal geweldig. Het was een hele leuke gelegenheid waarbij zijn familie aanwezig was. Helaas is hij inmiddels overleden, maar de burger Mr. Vink zal altijd blijven.”

Verhaal en sociaal
Enerzijds toont Mangal zijn betrokkenheid bij Boskoop met de verhalen, anderzijds probeert hij ook op sociaal gebied zijn verantwoordelijkheid te dragen. Een van de sociale functies waar NS naar zocht, is dat men bij Perron3 verloren spullen kan afgeven of ophalen. “We zijn geen officieel punt, maar alles komt bij ons terecht. We zetten de spullen ook op social media.” Er zijn vier vaste krachten in dienst en verder zijn het allemaal parttimers. “We hebben gemiddeld dertig mensen op de loonlijst staan, die allemaal diensten doen, zoals bij de take-away en de delivery service. We werken met jongeren. Dat vind ik persoonlijk heel leuk om te doen, dat geeft veel uitdagingen.”

Corona en kosten
Catering van feestjes staat sinds corona al een poos op een laag pitje. “Ik denk dat bedrijven wat tijd nodig hebben om hun structuur weer op orde te krijgen, nu je meer thuiswerkers hebt. Catering is op dit moment nog minder dan voor corona, maar we blijven het doen en hebben ook weer meer klanten.” Net als bij alle ondernemers hakken de stijgende energiekosten van de laatste tijd er in bij Perron3. Gelukkig probeert ook hier NS een helpende hand te zijn door de kosten laag te houden. “Dat zijn de energiekosten, maar we merken het ook bij het vlees en de poelier en de sauzen. Het is heel moeilijk om prijsstijgingen door te voeren, maar als je daar niet in meegaat, dan snij je jezelf in de vingers. Die overwegingen zijn heel moeilijk. Andere bedrijven spelen met gewicht, minder kruiden en zo, maar dat doen wij niet. We willen zo eerlijk mogelijk blijven en dat vasthouden”, eindigt de Boskoopse ondernemer resoluut.

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.