okcafefoto.jpg

Onderweg

Het kerstgevoel in tankshop OK Scheiwijk

HOOGBLOKLAND - De decembermaand is traditioneel de drukste maand van het jaar, op scholen met Sinterklaas en kerst, op het werk als de eindejaarsverslagen eruit moeten. In de horeca en retail omdat er meer en andere producten worden verkocht. En natuurlijk niet te vergeten de kerstversieringen overal. Maar hoe zit dat met pompstations en wegrestaurants? Out.of.Home Shops vraagt het Jeroen de Vries, Shopmanager bij OK Scheiwijk.

Kim Schoonman |

De voorbereidingen beginnen al in de zomer, als De Vries het eerste overleg heeft met zijn assistent, over wat ze willen gaan doen in december. “Eigenlijk lopen de werkzaamheden gewoon door. Als je wat wil organiseren in december dan moet je vroeg beginnen. Een week voor kerst is alles al weg natuurlijk. In augustus bespreken we welke speciale inkopen we gaan doen voor de feestdagen en dat pakt mijn assistent op.” In Scheiwijk is november dus niet echt drukker dan normaal. In december worden er wel wat extra cadeauartikelen verkocht, want er staan dan wat luxere artikelen in de winkel.

Aanpassingen
“We proberen meer in te haken op de feestdagen. We hebben bijvoorbeeld Tomasu sojasaus met twee nieuwe varianten, sambal en zout. Die biedt hij alleen op hele specifieke locaties aan en daar zijn wij er een van. Deze aanbieding is niet alleen voor de decembermaand, maar het komt nu toevallig mooi uit. De producten krijgen een bijzondere plek in de shop. De wat meer exclusieve artikelen kunnen mensen elders niet krijgen, die gaan dan als cadeautje mee.” Ook de levensmiddelen die al verkocht worden van merken als Store 317 en Coco en Sebas, worden aangepast aan kerst. “In plaats van jam komt er een keer cranberry te staan. Je houdt de basis en je voegt wat toe, gericht op het kerstdiner.”

Begin december zal de shop omgebouwd worden. “We hebben wel wat sinterklaasartikelen, maar heel gering. De aankleding gaat meteen naar de kerst.” Dat vindt de shopmanager wel jammer, want hij is een echte sinterklaasfan. “Ik heb, toen ik nog een Bakker Bart had, meegeholpen aan sinterklaasfilms, gesponsord en de hele catering van de cast. Een hele leuke ervaring en ik blijf er bij, eerst Sinterklaas, dan kerst”, aldus De Vries. Dat ombouwen doet hij samen met zijn assistent, want de andere zijn daar te druk voor.

"We zorgen er wel voor dat de consumenten de beleving van de feestdagen hebben"

En route of niet
De Vries heeft een vaste ploeg van 25 medewerkers en daar regelt hij het allemaal mee. Kijken naar eerdere jaren kan wel, zoals naar de uren en inzet. Daarvan maakt hij de planning, maar wat betreft de drukte is het volgens De Vries ieder jaar gewoon afwachten wat de consument doet. “Gaat de consument en route, dan weet je dat het druk wordt, maar blijft hij thuis, dan hebben wij ook minder te doen. Elk jaar is kerst toch weer anders, valt anders. Dat zijn allemaal factoren die meetellen. Ik zit met mijn tankstation langs de A27, dat is altijd druk, maar het consumentengedrag is toch elke keer een verrassing.” Op welke dag kerst valt in de week maakt niet veel uit, volgens De Vries.

Viergangenmenu
Scheiwijk voor Fijnproevers is elke dag geopend, maar niet ’s nachts, ook niet in december. Met de kerst zorgt De Vries voor een stuk kerstbrood met roomboter voor zijn medewerkers. “Dat vind ik leuk, dat deel ik dan altijd uit. En ze regelen zelf altijd met elkaar een drie- of viergangenmenu. De een neemt dit mee, de ander dat en dan koken ze met z’n allen in onze keuken, dat kan prima tussendoor. Dat doen ze al jaren zo.” Alleen op 31 december gaat de shop om negen uur dicht. “Dan gun ik mijn mensen ook hun oud en nieuw, ware het niet dat we 1 januari wel gewoon om zes uur ’s ochtend open gaan”, zegt hij resoluut. “Maar dat zijn wel de mensen die om die dienst vragen. Die gaan gewoon om twaalf uur naar bed en staan om zes uur weer klaar. Dat heeft ook wel iets speciaals. Iedereen werkt hard door, maar we zorgen er wel voor dat de consumenten de beleving van kerst hebben.”

Bron: Out.of.Home Shops