AMSTERDAM – Nederland telt tal van prachtige locaties waar je niet zomaar terechtkomt. Vaak zijn de plekken niet toegankelijk voor bezoekers, of zijn de locaties onbekend of liggen ze zo afgelegen dat ze aan het oog van velen worden onttrokken. Dat is eeuwig zonde, dachten Robbert Maas en Lubbert de Boer. Het ondernemersduo startte in 2016 het vernieuwende concept De Maaltuin, waarmee het reizend restaurant neerstrijkt op plekken die voor anderen gesloten blijven.
Maas begon in 2011 als sociaal ondernemer, waarbij hij zich inzette voor verschillende duurzaamheidsprogramma’s waaronder ‘De Daktuin’. Met dit placemaking concept realiseerde Maas een volledig uit gerecyclede materialen gebouwde daktuin mét horeca, boven op een parkeergarage in het centrum van Utrecht. Toen Maas zijn compagnon De Boer ontmoette, ontstond het idee voor het reizende restaurantconcept De Maaltuin. “Lubbert ademt horeca, dus ik was ervan overtuigd dat wij dit idee tot een succes konden maken”, aldus Maas. En zo geschiedde. De locaties waar de reizende keuken van Maas neerstrijkt, zijn vaak van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer, musea of particuliere of corporate eigenaren. Maar altijd zijn er heel veel bijzondere verhalen te vertellen. “De combinatie van bijzondere plekken en goede horeca voelt voor ons ontzettend logisch”, zegt Maas tegen Out.of.Home Shops . “Horeca heeft alles te maken met gastvrijheid, en dit is een fantastische manier om mensen kennis te laten maken met de locatie.”
Zo is De Maaltuin een periode gevestigd geweest op een fort in Abcoude. “We leerden dat het spreekwoord ‘voor spek en bonen meedoen’ daar is ontstaan. Vroeger, tijdens de schaatswedstrijden op de fortgracht, kon je daar mee doen voor spek en bonen, wat in die tijd een hele grote prijs was. Wij versterken dit verhaal door een gerecht met buikspek en bonen te serveren. Zo word je als bezoeker volledig in de beleving meegenomen.”
Het concept kent verschillende vormen om het verhaal van de locatie te vertellen. “Deze mooie locaties hebben ieder een eigen verhaal, dat stuk voor stuk de moeite waard is om te vertellen. “De Maaltuin doet dit op geheel eigen wijze, waarbij we de gast een volledige avond bieden die volledig draait om beleving.” Het restaurant wordt opgebouwd en blijft vervolgens een aantal weken staan.
Muzikaal onthaal
De verhalen van de locaties worden tevens versterkt met allerlei creatieve uitingen. “Onze muzikanten spelen een selectie van liedjes die de sfeer versterken. Daarnaast maken we de geschiedenis tastbaar met het decor, kunst en podcasts, maar het menu speelt een duidelijke hoofdrol”, zet Maas uiteen. “Bij ons staat de beleving centraal. En die beleving is bij ons veel meer dan ‘gewoon’ lekker eten. Het is de locatie, het verhaal, de muziek, de kunst en dit alles aangevuld met heerlijk eten.”
Bijlmerbajes
Eén van de nieuwste locaties van De Maaltuin is het restaurant in de Bijlmerbajes. Deze locatie werd zo goed ontvangen dat hij, zelfs weken voor de opening, al stijf uitverkocht is. “Hoewel we op andere locaties vaker terug te vinden zijn, doen we de Bijlmerbajes maar één keer. Het is dus nu of nooit, en dat ging superhard”, vertelt Maas. “Daarnaast is de Bijlmerbajes een fascinerende plek. Het was de eerste sociale gevangenis van Nederland, ingericht op resocialisatie van de gevangenen. Om de gedetineerden te helpen gemakkelijker hun weg naar de samenleving terug te vinden, werd de Bijlmerbajes een gevangenis zonder tralies voor de ramen. Maar na het uitbreken van meer dan 100 gevangenen zijn ze daar toch op teruggekomen”, lacht Maas.
Hoewel Maas niet veel wil verklappen over de inhoud van de avond, geeft hij toch een tipje van de sluier. “Het restaurant is gepositioneerd in de oude wasserij van de gevangenis. Daar zitten de gasten aan lange tafels waar ze goed worden verzorgd. Maar er komt ook een moment waarop de gasten zelf in de rij moeten staan, wachtend op de maaltijd, zoals dat vroeger in de gevangenissen ging.” En ook de setlist van de zogenaamde Gevangenisband is afgestemd op de grote namen die destijds optraden voor de gevangenen in de Bijlmerbajes.
Menu
“We hebben met onze sommelier een wine pairing gedaan, waardoor we bij ieder gerecht een mooi glas wijn kunnen aanbieden”, vertelt Maas trots. “Veel van onze locaties zijn dicht bij de stad, maar er zijn ook locaties die wat lastiger te bereiken zijn. Hierdoor zijn mensen genoodzaakt om met de auto te komen, wat zorgt voor een hoog aantal ‘bobs’ in het gezelschap. Daarom hebben we, naast onze lekkere wijnen, ook mocktails ontwikkeld, speciaal op de gerechten. Die worden heel goed ontvangen door onze gasten. Eindelijk hebben deze bobs ook het gevoel dat ze bijzondere aandacht krijgen”, vervolgt hij.
Kinderdroom
“Vroeger wilde ik taxichauffeur worden. Ik stelde me voor dat ik mijn geld verdiende door mensen naar mooie plekken te brengen en gezellig te praten.” Hoewel Maas geen taxichauffeur is geworden, is de parallel met zijn kinderdroom wel degelijk zichtbaar. Gastvrijheid is het thema in het leven van Maas. “Maar de realiteit is een stuk mooier dan die kinderdroom”, stelt hij tot besluit.
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.