PAPENDRECHT - Joey d’Haan is 27 en woont in Papendrecht. Hij woont samen met zijn vriendin en voetbalt bij de lokale voetbalclub. Niets bijzonders zou je zeggen. Maar dat zit net even anders. Een goede week geleden is hij officieel gestart met een wijngroothandel. En het loopt al best wel goed, zegt hij zelf.
De weg naar het oprichten van zijn eigen bedrijf is er een met allerlei bochten. Een kleine drie jaar geleden was d’Haans favoriete drank nog een Bacardi-cola. Het incidentele wijntje in de kroeg kon hem niet bekoren. Totdat hij kennismaakte met goede wijn in combinatie met goed eten. Dat was aan het begin van de coronapandemie. “Een goede vriend is kok en zat zonder werk vanwege het sluiten van de horeca. Die tijd gebruikte hij om bij hem thuis nieuwe gerechten uit te proberen”, vertelt de kersverse ondernemer. “Ik werd door hem uitgenodigd om te komen proeven. Bij elk gerecht had hij een bijpassende wijn uitgezocht. Toen pas besefte ik hoe mooi wijn kan zijn.”
d’Haan ging zich verder verdiepen in wijnen. Het toeval wilde dat zijn achteroom een wijnhandel heeft. “Ik bestelde wel eens wijn bij hem om wat in huis te hebben voor vrienden. Ik ging met hem praten over de wijnhandel. Ik zocht nog iets voor naast mijn reguliere baan. Ik wilde altijd al iets ondernemen en dit was een mooie kans”, gaat d’Haan verder. “Ik mocht een soort van stage bij hem lopen. Dat heb ik een jaar gedaan. In die tijd ben ik relaties gaan opbouwen met personen en bedrijven die wijn wilden kopen. Mijn oom is de pensioengerechtigde leeftijd allang voorbij en had genoeg aan zijn bestaande klanten. Over een aantal zaken hadden we ook verschillende opvattingen. En ik wilde zeker voor mijzelf beginnen.”
Chefwijn
En zo werd Chefwijn opgericht. “Ik richt mij hoofdzakelijk op bedrijven en horeca. Ik wil een echte groothandel zijn. Particulieren zijn welkom, maar de minimale afname is twee dozen. Je weet tenslotte nooit waar je volgende grote klant vandaankomt, misschien wel door mond-tot-mondreclame. De relaties die ik in de tijd bij mijn oom heb opgebouwd zijn nu mijn klanten geworden. Je begint natuurlijk in je eigen kennissenkring. Bij de voetbalvereniging hebben we een businessclub en die mensen ken ik persoonlijk. Ik heb ook een grote klant in de scheepvaart. Dus het gaat best wel hard voor een startend bedrijf”, aldus de kersverse wijnhandelaar.
Voorlopig richt d’Haan zich op de vraag vanuit zijn klanten. Die geven bij hem aan waar ze naar op zoek zijn en hij gaat dan kijken waar hij voor zijn klanten het voordeligst kan inkopen. “Ik richt mij nu vooral ook op bekende wijnen waarvan ik weet dat ze goed lopen. Die probeer ik dan zo goedkoop mogelijk in te kopen. Een compleet nieuwe wijn introduceren is erg lastig en er gaat veel tijd in zitten”, legt hij uit.
Groeien
De jonge ondernemer verwacht binnenkort redelijk hard te gaan groeien. “De eerste week is het boven verwachting goed gegaan. Ik heb zelfs nieuwe klanten mogen verwelkomen”, glundert d’Haan. Naast wijnen levert hij ook relatiegeschenken aan klanten en daar komen de kerstpakketten straks nog bij. “Die worden echt geheel op de wensen van de klant afgestemd. Vaak is het een grote fles wijn en wat lekkers, maar alles is mogelijk.”
Doelen
Naast zijn reguliere baan (zie kader, red.) en wijngroothandel is d’Haan ook nog bezig om zijn kennis te vergroten. “Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook vol voor. Ik wil zoveel mogelijk kennis opdoen over wijnen. Ik heb twee doelstellingen. Groot worden als wijnhandel in Zuid-Holland en binnen twee jaar fulltime met de groothandel bezig zijn.”
Van monteur naar wijnhandelaar
Joey d’Haan zat op de havo, maar heeft die niet afgemaakt. De schoolbanken trokken hem niet. Hij kon een baantje krijgen bij het aannemersbedrijf in waterleidingen waar zijn vader werkte. Als 17-jarige ging hij aan de slag als leerling-monteur. Naast het werk volgde hij de mbo-opleiding voor monteur gas-, water-, en warmtedistributie. Hij stapte over naar een groot bedrijf om meer doorgroeimogelijkheden te hebben. Na drie jaar als monteur te hebben gewerkt, raakte hij geblesseerd bij het voetbal. Hij werd op de planningsafdeling neergezet tijdens zijn herstel. Dat beviel hem en zijn werkgever zo goed dat hij daar nu al vier jaar werkt.
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.