LOPIK – Dankzij de specialistische productkennis van Lekkerkerker Food is het gelukt om een plantaardige variant op roomkaas met frisse ondertoon te realiseren. Een lang ontwikkeltraject met een succesvol eindproduct. Het out-of-homekanaal is blij verrast en roept Lebo Plantz® uit tot Beste Introductie 2023. Milou Velis (commercieel manager Lekkerkerker Food) reageert op het winnen van de award.
Gefeliciteerd met het winnen van de Beste Introductie 2023. Wat betekent dit voor jullie?
“Wij zijn als team ontzettend trots op het winnen van Beste Introductie 2023. Wij zijn een zuivelbedrijf in hart en nieren en als zuivelexpert zijn wij erin geslaagd om een plantaardig roomkaasalternatief te ontwikkelen, dat qua smaak en verwerkbaarheid van hoogstaande kwaliteit is. Ons doel is de beste smaak en producteigenschappen zoals men die van roomkaasproducten op zuivelbasis gewend is. Het winnen van deze prijs geeft ons dan ook de erkenning dat wij hiermee op de goede weg zijn.”
Hoe kijken jullie terug op de introductie?
“Het ontwikkeltraject was niet makkelijk en we hebben uiteindelijk ook onszelf verrast. Dankzij onze specialistische productkennis zijn wij erin geslaagd om de romige smaak met frisse ondertoon te realiseren. Daarnaast zijn we erg tevreden met de vaste en tegelijkertijd luchtige structuur. Het resultaat is twee heerlijke plantaardige roomkaasalternatieven: de Lebo Plantz Creamy Original en Lebo Plantz Green Garden.
De introductie is enorm goed ontvangen door de markt. In januari 2023 hebben we Lebo Plantz gepresenteerd op de Horecava. Voor ons een spannend moment! We waren ontzettend benieuwd of de markt onze mening deelde dat dit een volwaardig plantaardig alternatief voor roomkaas is. Gelukkig bleek dit het geval. Veel bezoekers konden niet geloven dat het vegan was.”
Hoe onderscheiden jullie jezelf met dit product in de markt?
“Wij zijn ervan overtuigd dat de transitie naar een meer plantaardig dieet steeds belangrijker wordt. Tegelijkertijd zien wij dat er ook nog veel wordt geworsteld met de vraag hoe dit voor ieder eetmoment te realiseren. Daarbij leeft de vraag of het vegan alternatief wel net zo goed is qua smaak en structuur.
Onze ambitie was daarom een vegan ‘roomkaas’ te ontwikkelen waarbij de smaak en toepassingsmogelijkheden écht gelijkwaardig zijn aan die van roomkaas op zuivelbasis. Wij hebben daarbij de lat voor onszelf heel hoog gelegd en het is ons gelukt!
Met onze Lebo Plantz kun je gasten plantaardige ‘roomkaas’ voorzetten zonder dat ze dit doorhebben. Daarbij is onze Lebo Plantz ook nog eens volledig allergenenvrij.”
Wat kunnen we dit jaar voor leuke innovaties verwachten?
“Wij zijn continu in beweging en dagen onszelf ook uit om dagelijks de kwaliteit van onze producten nog verder te optimaliseren. Ook zien we dat er binnen vegan nog voldoende ruimte is voor verdere ontwikkeling. Wat onze concrete plannen zijn, houden we echter nog even geheim.”
Welke tip wil je meegeven aan afnemers van jullie innovatie?
“Proef en ervaar zelf ! Vervang de smeerboter of roomkaas in een bestaand gerecht of product en laat deze blind proeven.”
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.