iStock-938691058.jpg

Einde aan verkoop Atlantische makreel?

VEENENDAAL – De Atlantische makreel is op 8 april op rood gezet in de VISwijzer. Dat houdt in dat deze vissoort zwaar overbevist is en het beter is deze vis niet meer te eten. Expert in duurzame vis Bart van Olphen roept daartoe ook op.

Redactie |

Al in 2019 verloor de makreelvisserij zijn MSC-certificaat voor duurzame vangst. Er werd meer makreel gevangen dan wetenschappelijk verantwoord en het makreelbestand bevond zich niet meer binnen de biologisch veilige grenzen. Dit komt door het ontbreken van internationale afspraken tussen de diverse kustlanden die op deze makreelsoort vissen. Hoewel elk land afzonderlijk jaarlijks een eigen vangstquotum vaststelt, zijn die bij elkaar opgeteld hoger dan het wetenschappelijke advies.

Certificering
In Nederland zetten retailers al sinds 2008 in voor de inkoop van duurzame vis. Het doel is om hun assortiment volledig MSC of ASC-gecertificeerd te maken. Vorig jaar stelde Albert Heijn samen met het Wereld Natuur Fonds een blauwdruk op voor de Nederlandse retail. Hierin staat expliciet dat vis en zeevruchten moeten voldoen aan een van de twee keurmerken, of groen worden beoordeeld volgens de VISwijzer. Makreel is al sinds 2023 niet meer ‘groen’ in de VISwijzer en voldoet met het eerdere verlies van het MSC-certificaat niet meer aan het inkoopbeleid.

Alternatief
Ondertussen zijn het niet alleen NGO’s die ageren tegen de vangst van Noord-Atlantische makreel. Ook de retailers zien het belang voor de toekomst van de makreelpopulatie door gezamenlijk te zorgen voor een duurzame visserij. “Vis is het enige voedselproduct dat we nog uit de wildernis onttrekken,” zegt Van Olphen. “Daar moeten we dus extra zuinig op zijn.” Hij roept supermarkten, horeca en consumenten op om in actie te komen. Vis eten kan volgens Van Olphen, maar niet ten koste van het leven in de zee. Een goed alternatief is volgens de visexpert de Chileense horsmakreel. Deze vis heeft een vergelijkbare smaak en textuur en wordt wel verantwoord gevangen.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops