check-je-voorraad-en-help-t-klimaat.-vrouw.jpg

Verspillingsvrije week focust op voorraadbeheer

VEGHEL - Veel Nederlanders eten eerst op wat ze in huis hebben, al hebben ze zin in iets anders. Toch verspillen we nog jaarlijks een vierde van ons eten. Tijdens de Verspillingsvrije Week komen het Voedingscentrum en Samen Tegen Voedselverspilling samen met zo'n 150 organisaties in actie tegen voedselverspilling. Dit jaar is het thema voorraadbeheer.

Kim Schoonman |

Binnen Samen Tegen Voedselverspilling bundelen bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties hun krachten en expertise voor één gezamenlijk doel: voedselverspilling met 50% verminderen in 2030, ten opzichte van 2015 (Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties).

Nederlanders gooien gemiddeld 3,4 kilo eten per persoon per jaar weg. De productie van eten heeft veel impact op het klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld dan wel warm gemaakt. Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 23 miljoen maaltijden en 34 miljoen kg CO2-uitstoot. Er is een bos zo groot als de provincie Noord-Holland nodig om deze hoeveelheid uit de lucht te halen.

Wie slim bewaart, die heeft wat
In maart dit jaar deed het Voedingscentrum onderzoek naar voedselverspilling bij consumenten. Daaruit bleek dat de meerderheid van de ondervraagden behoefte heeft aan orde in de keuken. Tips die het Voedingscentrum hiervoor geeft zijn het aanleggen van een goede voorraad en oudere producten eerst gebruiken. De meerderheid van Nederlanders vindt het ook prima om lang houdbare diepvriesproducten (groente, fruit en vis) in een maaltijd te gebruiken. Het aanleggen van een lang houdbare voorraad kan helpen om flexibel om te gaan met wat je nog in huis hebt.

Verspillingsvrije Week 2024
In de week van 9 t/m 15 september verspreiden supermarkten door heel Nederland verspillingsvrije tips en tools en kun je in diverse gemeenten bij tientallen lokale events langs om verspillingsvrij te proeven. Op honderden locaties besteden landelijke cateraars aandacht aan voedselverspilling, het onderwijs doet mee met quizzen en masterclasses.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops