taart 2.jpg Bij de productie van de taarten zijn onder meer vluchtelingen aan het werk. “Wij bieden ze graag die kans.”

Trash’ure Taarten geeft ‘waardeloze’ producten een nieuwe bestemming

NIJMEGEN - Trash’ure Taarten is in 2018 opgericht door Jeanne van Ittersum, Anton van Kooij en Bram Swartjes. Drie mensen die in hun werk en studie veel voedselverspilling tegenkwamen. “Daar moeten we wat aan doen”, dachten ze. En zo ontstond hun bedrijf: een bakkerij waar ingrediënten, die normaal gesproken weggegooid worden, een nieuw leven krijgen.

Erica van der Valk |

De ambitie voor het oprichten van Trash’ure Taarten begon bij Van Ittersum toen ze milieukunde studeerde. Tijdens deze opleiding zag ze welke vergaande gevolgen voedselverspilling heeft voor de aarde en de mensheid. Ze vertelt: “Tegelijkertijd werkte Anton als kok in de zorg en zag hij hoeveel eten er elke dag verloren gaat. Samen met Bram, die als arts tegen de medische gevolgen van voedselverspilling aanliep, zijn we om de tafel gaan zitten.” Het drietal had de ambitie om een product op de markt te zetten dat helemaal duurzaam is en waarbij tegelijkertijd een transitie naar meer plantaardig, lokaal en sociale inclusie mogelijk was. “Aangezien we alledrie een grote liefde voor kwaliteitsgebak hebben, besloten we Trash’ure Taarten op te richten. Goed gebak dat 100% duurzaam én betaalbaar is,” zegt Van Ittersum.

Kleine marge
Zowel duurzaamheid als betaalbaarheid nastreven, is niet altijd makkelijk, merkte Van Ittersum. Ze vertelt: “We hebben er inmiddels een weg in gevonden. Maar ik weet ook dat dingen eenvoudiger en goedkoper zouden zijn als ik duurzaamheid zou loslaten. Als ik bijvoorbeeld Gelderse ecologische noten inkoop, ben ik vier keer duurder uit dan wanneer ik noten bij de groothandel koop.” Trash’ure Taarten kiest er bewust voor om deze extra kosten niet door te berekenen aan de klant. “Als we onszelf vergelijken met lokale banketbakkers zijn we vaak zelfs nog wat goedkoper. Dat komt vooral omdat we geen ondernemers zijn die voor de hoogst mogelijke winst gaan.” In plaats daarvan levert het drietal in op de marge en compenseren ze dat door veel te produceren. “Je houdt er zelf minder aan over, dat is de consequentie. Maar goed, we doen het echt ergens voor en het voelt voor ons als de beste manier om te ondernemen.”

Zakelijke klanten
Het gebak van Trash’ure Taarten kan je bij zo’n veertig horecaondernemingen in de omgeving van Nijmegen vinden. “We leveren ook aan consumenten, maar ongeveer 90% van onze productie is op zakelijke klanten gericht.” Daarbij is het mogelijk om speciaal gebak voor een bepaalde onderneming te maken. “We werken bijvoorbeeld samen met het Nederlands Openluchtmuseum. In hun park wordt een oer-Hollandse rogge op ecologische wijze geteeld. Deze rogge combineren wij vervolgens met de kruimels die wij overhouden van onze eigen productie en daar maken we een plantaardige ontbijtkoek van die vervolgens bij de koffie van het museum wordt geserveerd. Op deze manier creëren we een duurzame driehoek van plantaardig, lokaal en tegen verspilling; daarmee is voor ons de cirkel rond.”

"Wij zijn nou eenmaal geen ondernemers die voor de hoogst mogelijke winst gaan"
Jeanne in Bakkerij.jpg Jeanne van Ittersum in de bakkerij.

Afgekeurd
Naast duurzaam geproduceerde ingrediënten werkt Trash’ure Taarten met afgekeurde producten van fruittelers. “Veel telers hanteren een afkeurpercentage waardoor er altijd een bepaalde hoeveelheid producten niet geschikt zijn voor de commerciële verkoop. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een vormfout, waardoor een vrucht niet door een geautomatiseerde machine kan. Dat doet niets af aan de smaak van het product en daardoor kunnen wij ze prima in ons gebak verwerken.”
Daarnaast werkt Van Ittersum samen met verwerkers van groente en fruit. “Een van onze partners is bijvoorbeeld een limoncellomaker. Deze gebruikt alleen de schil van een citroen. Maar in plaats van dat hij de vrucht weggooit, kopen wij die over om te verwerken in ons gebak. Daarmee ontstaat een duurzamere voedselketen waarbij producten, die eerst als waardeloos werden gezien, nu een bestemming krijgen.”

Vluchtelingen
Ook op het gebied van sociale inclusie zet het bedrijf van Van Ittersum grote stappen. Trash’ure Taarten werkt namelijk samen met bedrijven die vluchtelingen helpen in hun weg naar de arbeidsmarkt. Van Ittersum legt uit: “Vluchtelingenstromen zijn een indirect gevolg van voedselverspilling. Dat komt omdat bij de productie van voedsel heel veel water nodig is. Als gevolg daarvan drogen gebieden, zoals Syrië uit, worden ze onleefbaar en komen er vluchtelingenstromen op gang. Wanneer vluchtelingen naar Nederland komen en willen werken, bieden wij hun graag die kans.”

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.