jonnie boer.jpg Foto: Jos Groen

Reacties op plotselinge overlijden driesterrenchef Jonnie Boer

ZWOLLE - Culinair Nederland reageert geschokt op het plotselinge overlijden van topchef Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije. Boer overleed op 23 april op Bonaire aan de gevolgen van een longembolie.

Redactie |

In juni 2024 sprak Levensmiddelenkrant nog met Boer, samen met Joyce Nijensteen van Euroma over de samenwerking die Boer al jaren heeft met het kruiden- en specerijenbedrijf. Daarin komt naar voren dat Boer zijn ‘keukengeheimen’ niet geheim houdt. “Ik zeg de waarheid over de smaken die me worden voorgezet en ik sleutel eraan als ik vind dat ze verbeterd kunnen worden. Ik betrek ook mijn eigen chefs bij het proeven en ontwikkelen van nieuwe recepturen voor Euroma”, zei hij vorig jaar. Zijn kookfilosofie neemt hij ook mee naar Euroma. “Koken met pure smaken en zonder zout hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en kruiden geven juist een heel lekkere smaak aan een gerecht.”

Samenwerking
Boer werkte sinds 2011 samen met Euroma in de ontwikkeling van kruiden- en specerijmelanges. In een reactie op LinkedIn meldt het bedrijf met veel verdriet en ongeloof kennis te hebben genomen van het plotselinge overlijden van Boer. “Een grote schok voor iedereen die Jonnie kende. Een buitengewoon inspirerende chef, gouden persoonlijkheid en een grootheid die zoveel heeft betekend voor het vak. En natuurlijk ook voor ons merk, waarin wij prachtige producten hebben ontwikkeld met onze gezamenlijke passie voor pure beleving van smaak. Zwolle, onze gezamenlijke thuisbasis, verliest niet alleen een groot chef, maar ook een warm en bevlogen mens. Wij gaan Jonnie ontzettend missen. Wij wensen Thérèse, Jimmie, Isabelle, dierbaren en het team van de Librije groep heel veel sterkte”, schrijft het bedrijf.

Groot voorbeeld
Ook Koninklijke Horeca Nederland reageert op het overlijden van Boer op LinkedIn. “Met veel verdriet hebben we kennisgenomen van het plotseling overlijden van driesterrenchef Jonnie Boer. Hij is voor velen een groot voorbeeld en heeft enorm veel betekend voor de gastronomie in Nederland. Daar zijn wij hem ontzettend dankbaar voor. Namens alle KHN-leden, het Landelijk Bestuur, de Ledenraad, Bestuurders en alle medewerkers van KHN, wensen wij zijn familie en naasten alle kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.”

Inspiratiebron
Horecava, de grootste jaarlijkse vakbeurs voor alles wat met horeca te maken heeft, prijst op LinkedIn Boer als inspiratiebron voor vele jonge chefs. Boer is een van de meest invloedrijke figuren in de Nederlandse gastronomie, zo staat te lezen op het platform. “Samen met zijn vrouw Thérèse transformeerde Jonnie restaurant De Librije in Zwolle tot een culinaire tempel, bekroond met drie Michelinsterren. Zijn innovatieve kookstijl, waarbij hij lokale en seizoensgebonden producten centraal stelde, heeft de Nederlandse keuken op de wereldkaart gezet. Zijn passie, creativiteit en toewijding aan duurzaamheid en kwaliteit zullen blijvend voortleven in de harten van velen. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Thérèse, hun kinderen, familie, vrienden en het hele team van De Librije. De culinaire wereld verliest een ware pionier, maar zijn nalatenschap zal voortleven in de smaken en herinneringen die hij ons heeft nagelaten.”

Het mag duidelijk zijn dat Boer zal worden gemist in de Nederlandse horeca. Als misschien wel de bekendste chef van Nederland, en als chef en eigenaar van ons enige restaurant met drie Michelinsterren heeft hij zijn stempel gedrukt op alles wat met eten te maken heeft. De redactie van Levensmiddelenkrant en Out.of.Home Shops wenst zijn gezin, familie, personeel en vrienden alle sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Bron: Out.of.Home Shops