ALMERE – Over enkele weken zal de gemeenteraad van Almere een beslissing nemen over het nieuwe standplaatsenbeleid van de gemeente. Een nieuwe regel in het concept dat het college van burgemeester en wethouders heeft opgesteld, zorgt voor nogal wat commotie. En die gaat over gefrituurd voedsel.
In het concept-standplaatsenbeleid 2024 staat: “In een straal van 100 meter hemelsbreed van een school en van het ziekenhuis mag geen ongezond voedsel meer verkocht worden. Aangezien we weinig handvatten hebben om dit af te bakenen, kiezen we hierbij voor gefrituurd voedsel als een eerste signaal in het vormgeven aan een gezondere leefomgeving”. En juist de laatste zin zet kwaad bloed bij vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri).
Gotspe
De vereniging schreef een open brief aan het college en zegt daarin “verbijsterd te zijn over de wijze waarop het college de bereidingsmethode van hele eetculturen demoniseert”. ProFri vindt het wel een goed idee dat er beleid ontwikkeld wordt ten aanzien van de omgeving van scholen en ziekenhuizen. “Dat u echter, naar u zelf aangeeft, tamelijk willekeurig de bereidingsmethode bakken in olie/vet dan wel (diep) frituren als ‘afbakening van beleid’ heeft gekozen, is een gotspe. Het in vet/olie bereiden van gerechten is de basis van complete eetculturen. Die stelt u met uw motivatie in een kwaad daglicht door ze in één adem door te vereenzelvigen met ‘ongezond voedsel’”, schrijft voorzitter Alida van Toor van ProFri.
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.