PURMEREND – De alcoholvrije wijnalternatieven van Muri Drinks die zijn voortgekomen uit ‘fermentatiebolwerk’ Kopenhagen zijn nu ook in Nederland verkrijgbaar. De ‘wijnen’ worden gemaakt van ongebruikelijke ingrediënten en met gebruikmaking van uiteenlopende culinaire technieken. De drie dranken die beschikbaar zijn op de Nederlandse markt zijn in elk geval alcoholvrij.
Muri Drinks is opgericht door Murray Paterson, die daarvoor als distilleerder werkte. Chef-kok Ioakeim Goulidis, die bij het Noma Fermentation Laboratory heeft gewerkt, kwam hem niet veel later helpen. Samen maken ze gebruik van ‘uiteenlopende culinaire technieken en ongebruikelijke ingrediënten om spannende blends te creëren’. Dan moet je denken aan speciale gecultiveerde gisten, kefirgranen en zuurdesemstarters, die samen als aparte cultuur een rol kunnen spelen in één drank. Ook wat de technieken betreft kiezen de mannen voor een breed palet: van droge koolzuurmaceratie, roken op hout of lactofermentatie, het plukken en drogen van wilde kruiden tot het blancheren en roosteren van botanicals.
Blends
Muri Passing Clouds is een blend van kruisbessenwijn, kweepeerkefir, jasmijnthee en geranium- & lievevrouwebedstrokvas (kvas is een traditionele, licht koolzuurhoudende, gefermenteerde drank uit Oost-Europa). Muri Yamilé is een blend van koolzuurhoudende frambozen- en kruisbessenmede, gerookte lacto-rabarber, guldenroede- & roze-peperkefir. Muri Nuala ten slotte is gemaakt van zwartebessenpulp, aalbessensap, sleedoornbessen, gist (Pichia Kluyveri), Keemun-thee, supernatans-eikenkombucha, kamillekefir en vijgenblad- & dennenkvas.
De wijnalternatieven van Muri worden in Nederland en België op de markt gebracht door Nolow, dat hier eerder ook Copenhagen Sparkling Tea distribueerde.
Bron: Out.of.Home Shops