AMSTERDAM – De jury van NK Het Lekkerste Broodje 2024 heeft de creatie van Sjoerd Mampaeij tot het beste van 2024 uitgeroepen. Zijn broodje Beef Teryaki werd door de jury unaniem tot winnaar benoemd.
Mampeij zegt: “Ik ben echt mega-blij”. Ik heb tijdens de wedstrijd zo veel mooie creaties voorbij zien komen, dat ik er geen rekening mee heb gehouden dat ik kon winnen.” De restauranteigenaar deed voor de eerste keer mee met het NK de Lekkerste. Zijn broodje bestond uit een Italiaanse Pucce Salentino met onder meer biefstukpuntjes, teriyakisaus, een Japanse omelet, shiitake, furikake-kruiden, mizuna sla, sriracha mayonaise en zwarte inkt mayonaise. Hiermee sleepte hij ook de Hanos sponsorprijs in de wacht.
Aandacht voor smaak en presentatie
De jury zegt over de winnende creatie: “Er is duidelijk veel aandacht besteed aan dit zeer originele broodje, met waanzinnige smaken en ook nog eens mooi gepresenteerd”, aldus de jury. “Vooral het vlees, dat op houtkool was gerookt, kwam er heel goed uit. De sauzen, met zure en ziltige componenten, brachten het geheel perfect in balans. Ook de Japanse omelet was een mooie toevoeging.”
Broodje Bij
Tweede in de race om Het Lekkerste Broodje van 2024 is Bas Diks van Authentiek Culinair. Zijn briochebol met onder andere hangop, pure chocolade, pure hazelnootpasta, honing-gel, gemarineerde karmozijnpeer en gedroogde weidebloemen. Hij gebruikte daarbij honing van zijn eigen bijen. De jury oordeelt: "Als enige zoete inzending heeft dit broodje ons verrast, omdat het gedurfd en origineel was én er zeer mooi uitzag.”
Be-Mine Bun
Audrey Biermans van Vitam Catering eindigt als derde met haar creatie Be-Mine, een met houtskool gekleurde black bun, belegd met onder andere dry aged Double Dutch Ribeye, bierboter gemaakt van kriekbier, rozenbotteljam, gerookte amandelen en een salade van rode kool. Vooral de smaakcombinatie en de presentatie deed de jury besluiten om Biermans brons te geven.
Top 3 op een rijtje
NK Lekkerste Broodje 2024:
Goud: Sjoerd Mampaeij, restaurant Midas in Woerden
Zilver: Bas Diks, Diks Authentiek Culinair in Harreveld
Brons: Audrey Biermans, Vitam Catering in Rosmalen
Beoordeling
De jury van het NK Lekkerste Broodje 2024, bestaande uit Jan Bas van Aalderen (mede-eigenaar Museum café Het Pomphuis in Groningen en landelijk bestuurslid KHN), Robin Bruggeman (auteur en redacteur van de Restaurantkrant) en Pepijn van Linden (opleider bij WTOL Academy), beoordeelde zestien broodjes van de deelnemende ondernemers. Gelet werd op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs. De creaties werden ter plekke binnen acht minuten gemaakt.
Praktijkjury
De tweede jury, de praktijkjury, nam tijdens de mise-en-place de onderdelen hygiëne (volgens de Hygiënecode Horeca 2016), efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie voor zijn rekening.
Het NK Lekkerste Broodje is een initiatief van Stichting de Lekkerste Wedstrijden en wordt gesponsord door Hanos en Carl Siegert. Editie Het Lekkerste Broodje van 2024 is de 39ste editie sinds de oprichting.
Bron: Out.of.Home Shops