doctor-3464763.jpg

Albron: Kookworkshop na maagverkleining

SCHIEDAM – Na een maagverkleining is goede nazorg van groot belang. Met die reden hebben Franciscus Gasthuis & Vlietland en haar cateraar Albron de handen in een geslagen voor een unieke samenwerking. De partijen organiseren namelijk speciaal voor deze bariatrische patiënten van het gasthuis kookworkshops om gezond koken na de ingreep toegankelijker te maken.

Yentl Bocxe Strik |

In het obesitascentrum van Franciscus Gasthuis ondergaan ruim 1000 patiënten een bariatrische operatie per jaar. Na deze operatie breekt een tijd aan waarin deze patiënten een nieuwe relatie met voeding moeten opbouwen. Tijdens de kookworkshop leren de patiënten om gezonde, toegankelijke en lekkere maaltijden te bereiden. “Wanneer ze hun ‘oude’ levensstijl behouden dan stagneert het afvallen en komen ze na enige tijd zelfs weer aan”, legt Willy Theel, psysican assistant MSc van Franciscus, uit. Na een maagverkleining heeft het lichaam wat meer moeite met het opnemen van voedingsstoffen, waardoor het belangrijk is dat iedere maaltijd een hoge voedingswaarde heeft. “We maken bijvoorbeeld een hartige groentemuffin op basis van ei, hüttenkäse en Griekse yoghurt”, vertelt Karel van Tiel, food development chef bij Albron. “Die is heel eiwitrijk en kan je warm of koud en als lunch, tussendoor of diner eten. We willen laten zien dat je ontzettend kan variëren met onze recepturen.”  

Bariatric bites
De krachtenbundeling kwam tot stand tijdens het lunchsymposium ‘Bariatric bites’, op het internationale obesitas congres in Maastricht. Chef-kok Van Tiel maakte namens foodserviceorganisatie Albron een vertaling van voedingsrichtlijnen naar gerechten voor patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan. Theel raakte geïnspireerd door de kok. “Wat nou als we de expertise van Albron inbrengen om de nazorg voor onze bariatrische patiënten te optimaliseren? Het restaurant van Franciscus Gasthuis werd bovendien al gerund door Albron. De optelsom was snel gemaakt.”

Bron: Out.of.Home Shops