section1_page6_article18_1.jpg

Slimme bierbrouwer stookt zo min mogelijk

UITGEEST – Bierbrouwer Kees Schouten is één van de drie finalisten voor de EZK Energy Award, de prijs voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking. Bijzonder aan de brouwerij van Schouten is dat het bier namelijk niet wordt gebrouwen op basis van gas of elektra, maar op stoom, gegenereerd door reststromen. Bijzonder duurzaam dus, én goed voor de portemonnee.

Yentl Bocxe Strik |

Voor zijn huurbrouwerij, de Noord-Hollandse Bierbrouwerij, maakt slimme ondernemer Schouten nog maar amper gebruik van gas en elektra. De brouwer brouwt zijn bier op stoom, gegenereerd door gebruik te maken van allerlei lokale reststromen. “We hebben veel energie nodig als brouwerij, zo moeten we bijvoorbeeld heel veel water verwarmen, wat veel energie kost. Dit kan op drie manieren: elektrisch, op gas of met stoom. Elektra is te duur, gas is fossiel en daarmee uit de tijd, dus ben ik gaan brouwen op stoom”, aldus Schouten. Hij ontwikkelde zelf een brouwstructuur op basis van afvalhout van de naastgelegen timmerfabriek en bruikbare afvalproducten uit zijn eigen fabriek. “Ik ontdekte dat de gebruikte granen uit het brouwproces – bierbostel – ook prima fungeren als brandstof. Deze drogen we en vermengen we met het zaagsel van de houtbewerker. Vervolgens persen we er pallets van, die zich goed laten gebruiken als brandstof voor de stoomgenerator. Allemaal afvalstromen die heel schoon en zonder probleem kunnen worden ingezet. En dichtbij gehaald. Dus duurzaam.”

"Vroeger heette het zuinig, nu heet het duurzaam"

Water
Ook heeft Schouten zijn watergebruik weten te halveren ten opzichte van collega-bierbrouwers, omdat hij alle gewonnen energie niet wegspoelt, maar hergebruikt. “Het warme water dat gebruikt is voor het terugkoelen, kan worden gebruikt voor de schoonmaak, of in een volgend brouwproces.

Elektra
Voor het koelproces kan de ondernemer nog niet om het gebruik van elektromotoren heen. “Maar de motoren van de koeling genereren een hoop warmte, die dan weer kan worden gebruikt voor het verwarmen van de zogenoemde ‘warme kamer’. Hierdoor heb ik geen elektrakachel meer nodig”, aldus Schouten.

Netwerk
Schouten dankt zijn kennis aan zijn ongelijksoortige cv. “Ik heb van alles gedaan en ik heb een heel breed netwerk waar ik, zo nodig, op terug kan vallen”, zegt de brouwer.

De EZK Energy Award wordt op 26 januari uitgereikt.

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: