DOETINCHEM – Sligro heeft dinsdag 13 december de vestiging in Doetinchem feestelijk ‘heropend’. Dat gebeurde onder leiding van tv-kok Angélique Schmeinck, onder meer bekend van 24 Kitchen. Ze deed de openingshandeling samen met vestigingsdirecteur Albert Ketz en directeur Sligro-zelfbedieningsgroothandels Kees Kiestra. Doetinchem is de 29ste vestiging die nu is omgebouwd naar type 3.0.
De verbouwing duurde in totaal 11 weken en dat had best wel impact gehad, zei Ketz bij de opening. De winkel was tijdens de verbouwing open, en er werd geprobeerd zoveel mogelijk van het complete assortiment aan te bieden. “Het was wat we noemen een ‘fast-verbouwing’ en het is dan ook ‘fast’ gegaan. De receptie was op een gegeven moment niet meer dan twee kantinetafels en we hebben verrijdbare stellingen door heel de winkel gehad. Er moest veel gesloopt worden, met alle overlast die dat met zich meebrengt. Dat heeft best wel impact op mij en mijn team gehad, maar we hebben ons er ongelooflijk goed doorheen geslagen”, vertelde Ketz.
Culinair avontuur
Er was op de openingsdag genoeg te doen voor de klanten. In de winkel was een podium opgebouwd waar over de hele dag verspreid tien koks uit de omgeving, allemaal klanten van Sligro, workshops gaven aan geïnteresseerden. Verspreid over de winkel waren vijftien stands waar culinair adviseurs een grote verscheidenheid aan hapjes lieten proeven, gemaakt met producten die te koop zijn bij Sligro. Op de compleet vernieuwde wijnafdeling waren er zes fabrikanten aanwezig om klanten uitleg te geven en te laten proeven.
Klanten van de vestiging zagen een winkel die duidelijk een metamorfose had ondergaan. Vooral de diverse versafdelingen zijn anders door de inzet van zogenoemde verseilanden. “We hebben een variant in de formule waarin onze verspartners een eigen afdeling hebben. Doetinchem is een kleinere winkel en heeft geen bemande versafdelingen”, legt Sligro-directeur Kiestra uit. “We hebben hier nieuwe eilanden met het kernassortiment. Dat kunnen klanten meteen meenemen. Willen ze toch artikelen buiten het kernassortiment dan kunnen ze die bestellen op de zelfbedieningszuil. Zij kunnen de volgende dag hun bestelling in de winkel ophalen.”
Duurzaamheid
Het concept van Sligro 3.0 is voor het eerst in Maastricht geïntroduceerd, acht jaar geleden. “We leren elke verbouwing weer lessen”, zegt Kiestra. “We doen het elke keer weer slimmer en goedkoper. Maar we kijken ook naar duurzaamheid. We hebben berekend dat we voor deze vestiging al een energiebesparing van 56 procent hebben gerealiseerd. Dat doen we onder andere door alleen maar led-verlichting te gebruiken en te kijken naar de isolatie van het pand. In onze doelstellingen houden we altijd rekening met energiebesparing”, benadrukt Kiestra.
België
Gevraagd naar de overname van Metro in België, wilde Kiestra niet veel kwijt. “De mededingingsautoriteit is akkoord en de contracten zijn net getekend. Of we op termijn de vestigingen gaan verbouwen naar Sligro, is nog niet bekend. We gaan er eerst voor zorgen dat de klanten weer worden bediend”, verklaarde de directeur.
Er zijn nog 22 Nederlandse vestigingen om te bouwen. Volgens de directeur moet dat allemaal zijn gebeurd voor 2026. De eerstvolgende verbouwing is de vestiging in Alkmaar. Die moet in maart 2023 klaar zijn.
Bron: Out.of.Home Shops