team basiliek hoge resolutie.jpg Winnaars Anne Marie Nijhoff en Yornie van Dijk.

Restaurant Basiliek wint Nederlandse finale Copa Jerez 2024

AMSTERDAM – Drie teams van de restaurants Puur Sanh, Basiliek en Zoldering streden maandag 24 juni in de Nederlandse finale van de Copa Jerez. Sommelier Anne Marie Nijhoff en chef Yornie van Dijk van Restaurant Basiliek uit Harderwijk wisten de winst in de wacht te slepen met een indrukwekkende sherry-spijs presentatie.

Redactie |

Winnares Nijhoff is blij met de winst: “Het winnen van de Copa Jerez is voor ons een mooie bevestiging dat de kookstijl van Yornie, waarbinnen hij zoveel mogelijk het volledige product benut wat resulteert in gerechten met veel diepgang, aansluit op de expressieve kracht van sherry. Daarnaast is deze overwinning een kroning op onze relatief korte samenwerking, die door onszelf als harmonieus ervaren wordt.” Met de overwinning heeft team Basiliek zich geplaatst voor de internationale finale van Copa Jerez in 2025. Hier zullen ze het opnemen tegen zeven andere landenteams.

Kracht van sherry
De winnaars kregen de officiële prijs uitgereikt door de ambassadeur van Spanje. Juryvoorzitter Heleen Boom vertelt: “De drie teams van deze editie presenteerden krachtige combinaties, het niveau lag bijzonder hoog. Restaurant Zoldering maakte grote indruk met het hoofdgerecht van eend, gecombineerd met een Antique Amontillado en het dessert ‘Honey i’m home’ van Restaurant Puur Sanh gecombineerd met een Medium Palo Corrado was de beste van de drie. Toch wist Restaurant Basiliek ons over de hele breedte te overtuigen met een presentatie van gelaagde gerechten die uitmuntend gedragen werden door hun sherry pairings. Een overall indrukwekkende weergave die de gastronomische kracht van sherry eer aan deed.”

Lees verder onder de foto ↓

menu high res.jpg

Het winnende team serveerde de volgende sherry-spijs combinaties:

  • Voorgerecht: Zeekat, crème van zolderspek, crunch van zolderspek, kamille, citrusgel, allium, suikersla, gefermenteerde suikersla bouillon met kamille en crème van zwarte knoflook gecombineerd met een Maruja Manzanilla van Juan Piñero.
  • Hoofgerecht: Duxelles van paddenstoelen, Nashipeer, geroosterde paddenstoelenbouillon, ingelegde paddenstoelen, miso crème, zuurdesempoeder en ingelegde cassistak gecombineerd met een Jerez Oloroso V.O.R.S. 30 years van Bodegas Tradición.
  • Dessert: Kaviaar (Perle Imperial), tuille gebrande boter, crème getoaste chocolade, vanille-ijs (Nederlandse vanille), crunch van hazelnoot en hazelnootmelk, gecombineerd met een Jerez ‘Old Harvest’ van Ximénez-Spínola.

Bron: Out.of.Home Shops