VEENENDAAL – Phycom, producent van microalgen, ontvangt 9 miljoen aan investering van verschillende partners. Hiermee kan het bedrijf de kweek van microalgen flink opschalen. Het is een belangrijke stap in de verduurzaming van ons voedselsysteem.
Partners Corbion, Phase2.earth, Invest-NL en Invest International ontsluiten de power of small, zoals Phycom het zelf verwoordt. Met ruim 9 miljoen euro aan investeringen zegt de algenkweker klaar te zijn om de toekomst van voeding te transformeren. Het Veenendaalse bedrijf opende in de afgelopen vier jaar twee productiefaciliteiten, met de nieuwe geldinjectie kan verder worden gebouwd aan alle onderdelen van de operatie, waaronder de benoeming van nieuwe, complementaire bestuursleden, verdere technologieontwikkeling en marketingactiviteiten.
Burgers, smoothies en pasta
De microalgen die Phycom kweekt worden gebruikt voor menselijke en dierlijke voeding. Het duurzame eiwitalternatief kan bijvoorbeeld worden toegevoegd aan burgers, smoothies en pasta. De algen kunnen een rol spelen in smaak, kleur en voedingswaarde. “Microalgen zullen een belangrijk ingrediënt zijn in de voedingsmiddelen van de toekomst en zullen bijdragen aan een duurzamere wereld”, zegt Boudewijn Poelmann, oprichter van Phase2.earth, een van de partners van Phycom. Partner Invest-NL stelt, bij monde van investment associate Daan Meijer: “Invest-NL wil de transitie naar een duurzaam voedselsysteem versnellen door te investeren in innovatieve technologieën voor alternatieve eiwitten. De rol van microalgen in deze transitie en de unieke technologie en grootschalige productie van Phycom, maken ons bijzonder trots om Phycom aan onze beleggingsportefeuille toe te voegen." Eelco Benink, head of equity bij Invest International, ziet in deze stap ‘een mooi voorbeeld van Nederlandse oplossingen voor mondiale uitdagingen’. Ruud Peerbooms, strategische partner en president van Corbion Algae Ingredients, roemt tenslotte de getoonde capaciteiten van Phycom. “Wij geloven dat het combineren van complementaire krachten via dit samenwerkingspartnerschap ons zal helpen door te gaan met het herdefiniëren van wat mogelijk is door middel van op algen gebaseerde technologieën", aldus Peerbooms.
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops