FOTOREPORTAGE ZAANDAM - McDonald’s biedt vanaf heden haar gecertificeerde glutenvrije burgers aan in ruim 50 McDonald’s restaurants in Nederland. De introductie is het resultaat van proces dat in nauwe samenspraak met de Nederlandse Coeliakie Vereniging tot stand is gekomen.
Gasten kunnen bij de circa 50 restaurants terecht voor een glutenvrije hamburger, cheeseburger of quarter pounder. De 75-jarige coeliakiepatiënt Ab Otten uit Den Helder ontving maandag in de vestiging in Zaandam zijn eerste glutenvrije Hamburger ter ere hiervan. De introductie van de glutenvrije burgers beantwoordt volgens de keten aan de toenemende vraag van mensen met coeliakie, een chronische ziekte waarbij het lichaam, met name de darmen, geen gluten verdraagt. “Bij McDonald’s vinden we dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om van onze producten te kunnen genieten. Veel mensen met coeliakie eten nu niet buiten de deur. Dat maken wij met deze stap wel mogelijk. Ook zij kunnen nu genieten van een hamburger bij McDonald’s”, aldus Debbie de Wagenaar, directeur corporate communicatie McDonald’s Nederland.
Veilig
De glutenvrije burgers zijn in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) tot stand gekomen. Esther Melenberg, hoofd diëtetiek van de NCV: “In steeds meer restaurants kun je glutenvrij eten. Dat is op zich goed nieuws. Maar hoe veilig is dat nu echt? Van de glutenvrije burgers bij McDonald’s kunnen we dat nu in ieder geval met zekerheid zeggen. Samen met McDonald’s hebben we de afgelopen maanden een intensief traject doorlopen van auditing en controles. Het was mooi om te zien op elke manier McDonald’s er alles aan heeft gedaan om te kunnen voldoen aan de meest strenge normen van de Horeca Alliantie van de NCV.” Na een uitgebreide test door een onafhankelijk bureau toonde McDonald’s aan dat het eindproduct ruim onder de vereiste 20 parts per million zat, wat noodzakelijk is om voor het Horeca Alliantie Certificaat ‘Lekker Glutenvrij’ van de NCV in aanmerking te komen. Het glutenvrije broodje dat McDonald’s gebruikt voor de glutenvrije burgers draagt het internationale Euro Cross Grain keurmerk en bestaat voornamelijk uit rijst, maïs en tapioca.
Productiesysteem
De glutenvrije hamburger, cheeseburger en quarter pounder zijn verkrijgbaar in ruim 50 restaurants. Deze restaurants werken met een nieuw productiesysteem, waarbij producten direct op bestelling worden bereid. De broodjes worden speciaal gesealed zodat ze niet in aanraking kunnen komen met producten die wel gluten bevatten (zie foto's). McDonald’s biedt de glutenvrije producten aan voor dezelfde prijs als de reguliere burgers.
Bron: Out.of.Home Shops