ALMERE – Zowel de achterban van vakbond FNV Horeca als het landelijk bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn akkoord gegaan met het onderhandelingsresultaat over de horeca-cao. Op 12 november wordt bekend of ook de leden van vakbond CNV akkoord gaan.
Zowel FNV als KHN gaan ervan uit dat de nieuwe horeca-cao hiermee een feit is. “Met deze afspraken zetten we een grote stap vooruit in de arbeidsvoorwaarden binnen de horeca. Een belangrijk punt tijdens de onderhandelingen was dat ervaring blijft lonen. Door het loongebouw in balans te brengen en de vakvolwassen leeftijd te verlagen naar 20 jaar, maken we het vak aantrekkelijker voor alle leeftijden. De verbeterde werk-privébalans en de toevoeging van loyaliteitsverlof dragen ook bij aan een toekomstige sector. Samen zorgen we ervoor dat de horeca een vak blijft waar je graag in wil werken”, zegt Marlotte Ferouge, bestuurder bij FNV Horeca.
Ruimte
Namens de werknemers zegt Marijke Vuik, voorzitter KHN: "De gemaakte afspraken bieden werkgevers meer ruimte om hun eigen beloningsbeleid te bepalen, en dat is een positieve stap. Wel zien we dat de marges onder druk staan en dat werkgevers worden geconfronteerd met kostenstijgingen, die zij niet altijd door kunnen berekenen aan de gast. Tegelijkertijd blijven heldere afspraken van groot belang. Ze scheppen duidelijkheid voor ondernemers en helpen ons als sector aantrekkelijk te blijven voor nieuwe medewerkers, iets waar we allemaal bij gebaat zijn."
Loonsverhoging
De nieuwe cao heeft een looptijd van 24 maanden, van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2026. Er zitten drie loonsverhogingen in het pakket, per 1 januari 2025 2,5% voor iedereen, per 1 juli 2025 nog eens 1% voor iedereen die nog niet op de maximale trede van hun loonschaal staat en per 1 januari 2026 ook nog 2,5% voor iedereen. Verder wordt de vakvolwassen leeftijd per 1 januari 2025 verlaagd naar twintig jaar en wordt het loongebouw opnieuw ingericht zodat het aantrekkelijker wordt voor ervaren krachten. Medewerkers die langer dan tien jaar bij dezelfde werkgever in dienst zijn, bouwen extra verlofuren op en er komt een gezondere balans tussen werk en privé.
Bron: Out.of.Home Shops