Horeca

Interview: Brownies&downieS bestaat 12,5 jaar

VEGHEL – Lunchcaféketen Brownies&downieS bestaat 12,5 jaar. De gezellige horecadagbestedingsketen is inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, en de alles omvattende bedrijfsnaam onthult feilloos wie de hoofdrol spelen in de succesvolle franchiseketen. De befaamde brownies worden namelijk hoofdzakelijk vervaardigd én uitgeserveerd door mensen met het syndroom van Down. Out.of.Home Shops kijkt samen met director Henk Voormolen naar wat de keten betekent, zowel voor gasten als voor zijn bijzondere personeel.

Yentl Bocxe Strik |

Henk Voormolen vat in één enkele anekdote samen hoe belangrijk de rol van een keten als Brownies&downieS in onze samenleving is. “De moeder van een van onze medewerkers vertelde mij hoe ze haar zoon Jan op zag fleuren sinds hij bij ons lunchcafé werkt. Jan heeft 3 broers en zussen, die allemaal een baan hadden. Jan wilde ook een baan, maar voor hem ligt dit nou eenmaal anders door zijn beperking. Zijn zus werkt in het ziekenhuis, zijn broers ergens anders, maar Jan heeft nu ook een baan, bij Brownies&downieS. Het doet hem zó goed om nuttig te zijn!”
Voormolen vertelt dat het concept is ontstaan vanuit de vraag: waarom krijgt niet iedereen de kans om zich te ontwikkelen? “Kinderen met een verstandelijke beperking gaan vaak naar speciaal onderwijs tot ze 16 of 18 jaar zijn, maar daarna houdt het op. Terwijl dit stuk voor stuk jonge mensen zijn die nog van alles kunnen leren en doen.” Grondlegger Thijs Swinkels ontwikkelde een lunchroom met bovenal goed eten en drinken, met als extra bijzonderheid: een veilige plek waar mensen met een beperking begeleid mee kunnen draaien in een echt bedrijf.

Zonder opsmuk
“Aan de basis van ons bedrijf staat goede horeca”, zegt Voormolen. “We zijn een echt bedrijf en hebben dus geen concessies gedaan aan de inrichting, vestigingslocaties of kwaliteit van de producten. Maar er is meer daghoreca waar je lekker kunt eten en drinken”, bekent Voormolen. “Wij onderscheiden ons vooral in de manier waarop wij met onze medewerkers samenwerken, en de eigen manier van gastvrijheid die zij meebrengen. Er zijn zo ontzettend veel leuke aspecten aan deze groep; het zijn vaak hele pure mensen, zonder opsmuk. Het is heel leuk om met ze samen te werken, want er gebeuren vaak onverwachte dingen. Zo hoorde ik een keer een klant aan een medewerker vragen of hij wist of het restaurant ook op zondag open was. Zijn antwoord luidde: ‘Ja! Dat weet ik.’ Na een korte pauze vervolgde hij: ‘En nu wil jij het zeker ook weten?’ Dat is heel leuk om mee te maken.”

"Autisme, ADHD of Down, bij ons is plaats voor iedereen!"
Henk Voormolen.JPG Brownies&downieS-directeur Henk Voormolen

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, bestaat het team van de lunchroom niet uitsluitend uit mensen met het syndroom van Down. “Bij ons is plek voor medewerkers met allerlei soorten beperkingen”, stelt Voormolen. “Ook mensen in het autistisch spectrum of met een zware vorm van ADHD zijn welkom. Net als mensen die om wat voor reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben opgelopen. Zij kunnen bij ons een re-integratietraject volgen. Bij ons is iedereen welkom!”

Maatwerk
“Wij zien werk als een manier om mensen te laten groeien en zichzelf te ontwikkelen. Onze selectieprocedure is echt maatwerk en onze enige eis aan het personeel is dat het past”, vertelt Voormolen. Het takenpakket van de medewerkers bestaat uit het bedienen van de kassa, opnemen van bestellingen en werken in de keuken, en dit alles in omgang met andere mensen, in een echt bedrijf. “We moeten goed kijken of onze aspirant-medewerkers dit kunnen en of ze in het team passen. Dit kun je alleen maar doen door heel goed individuele aandacht te geven. Bovendien moeten we rekening houden met het feit dat er ‘goede’ en ‘slechte’ dagen zijn. Dus we bekijken de situatie ook per dag en houden er rekening mee dat het soms misschien iets minder gaat”, legt Voormolen uit.
Omdat de medewerkers van dit bijzondere lunchcafé intensieve begeleiding nodig hebben, dient iedere vestiging gediplomeerd zorgpersoneel in dienst te hebben. In veel gevallen beschikken de ondernemers zelf over de juiste papieren, of worden mensen aangenomen die een passende achtergrond hebben.

Witte vlekken
Zelfs in tijden van personeelsschaarste staan de nieuwe medewerkers in de rij om voor Brownies&downieS te mogen werken. “Er zijn nog veel te weinig van dit soort dagbestedingsplekken, waar mensen met een beperking de kans krijgen om mee te doen”, stelt Voormolen. “Het is onze missie om andere ondernemers, in alle branches, ervan te overtuigen één of meer plekken binnen hun organisatie vrij te maken voor mensen met andere talenten. Waar ze zich veilig, thuis en nuttig voelen. Je krijgt er zó veel voor terug.”
Wat Voormolen betreft zijn er nog te veel ‘witte vlekken’ op de kaart van Nederland, waar een vestiging van Brownies&downieS zou passen. Het bedrijf heeft de ambitie deze vlekken op te vullen met jaarlijks vier nieuwe vestigingen.
Sinds september 2022 is Brownies&downieS onderdeel van foodserviceorganisatie Albron. Daarmee ontstaan er mogelijkheden om verder te groeien in bedrijfsleven, overheid en zorg. Net als met de 2 huidige Grab&Go-outlets bij de TU Eindhoven en Universiteit Twente. “Het is ontzettend druk in deze Grab&Go-restaurants. Dit maakt ons enthousiast om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een ministerie om deze vorm van samenwerking verder uit te kunnen rollen”, besluit Voormolen.

Bijzondere lunchroom
Brownies&downieS is een franchiseketen van lunchcafés waar mensen met een beperking werken. Gasten kunnen er lekker eten, voor medewerkers is het een vorm van dagbesteding. Aanvankelijk startte Brownies&downieS niet als franchiseformule. Oprichter Thijs Swinkels, die tijdens zijn opleiding tot gymleraar in contact kwam met mensen met een verstandelijke beperking, is verantwoordelijk voor de grondlegging van het lunchcafé. Na een vliegende start groeide Brownies&downieS in 12,5 jaar uit tot een franchiseformule met 56 vestigingen.

Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.