GRONINGEN - Winkel dicht, koffiebar of shoarmazaak open: Groningen wil de wildgroei aan horeca in de binnenstad aan banden leggen. Vooral de bezorghoreca is de gemeente een doorn in het oog in de binnenstad.
Bezorghoreca trekt, in tegenstelling tot koffiezaken en lunchrooms, geen winkelend publiek naar de stad en zorgt er ook niet voor dat mensen langer in de stad blijven hangen, zo bericht Dagblad van het Noorden.
Definitie daghoreca
De gemeente heeft een raadsvoorstel ingediend waarin de definitie van daghoreca wordt aangepast. Die definitie is nu zo breed dat eetzaken gericht op bezorgen en afhalen zich net zo makkelijk in voormalige winkelpanden kunnen vestigen als ijssalons en croissanteries. En dat heeft invloed op de sfeer in de stad.
Vergunningplicht
Groningen wil onderscheid maken tussen ‘fastservice horeca’ en ‘winkelondersteunende horeca’. De eerste is gericht op snelle bezoekjes: een frietje van de snackbar, een kapsalon bij de shoarmazaak. Voor horecabedrijven die vallen onder de ‘fastservice’-categorie wil de gemeente een vergunningplicht invoeren. De tweede categorie zorgt ervoor dat bezoekers langer in het winkelgebied verblijven. Deze vorm van horeca kan in principe gewoon neerstrijken in de binnenstad, maar krijgt wel een meldplicht.
Bron: Out.of.Home Shops