NIEUWVEEN – ‘Eten bij Peter’ is het nieuwe restaurant van horecaondernemers Peter Riksten en René Splinter. Ze streken neer in het dorp Nieuwveen, midden in het Groene Hart, na liefde op het eerste gezicht voor het karakteristieke pand.
Voor Riksten en Splinter is horeca meer dan alleen een bedrijf; het zit hen in het bloed. Na jaren van verschillende succesvolle horecaavonturen brengen zij hun schat aan ervaring en passie voor gastvrijheid samen in de bistro-achtige entourage van het honderd zitplaatsen tellende restaurant.
Durf
Riksten, die zichzelf meewerkend gastheer noemt, vertelt enthousiast: “Het was liefde op het eerste gezicht, dit pand. Hier kunnen we wel een leuk zaakje van maken.”
Na jarenlange ervaring in de horeca zijn ze in Nieuwveen terechtgekomen, niet ver van Alphen aan den Rijn. “Vrij veel mensen uit de omgeving van Alphen aan den Rijn en sowieso in een cirkel van 15 kilometer, weten ons te vinden. En als je niks durft, kom je nergens. We hebben er hard aan gewerkt om deze eetgelegenheid tot een aantrekkelijke plek te maken voor iedereen in de omgeving. Na onze onderneming ‘De Gelaarsde Kat’ in Alphen aan den Rijn met 260 zitplaatsen, waren we toe aan iets kleiners. Zodat we meer tijd hebben voor een praatje en wat persoonlijke aandacht. Nieuwveen is ook een prettig en sociaal dorp. Mensen vinden het fijn om niet de auto te hoeven pakken voor een avondje uit eten. Ze komen vaak met de fiets. Horeca is sowieso altijd sociaal en we werken veel met de mensen van Ipse De Bruggen, de gehandicaptenzorg. Dat zie je ook terug in de lokale supermarkt. Mensen hebben hier geen haast, ze zijn gewoon uit op een gezellig avondje uit. Dat is leuk werken.”
Behapbaar
“Wat vooral opvalt bij ons is dat het getal zeven centraal staat”, noemt Riksten op. Hun menukaart is zorgvuldig samengesteld met zeven voorgerechten, zeven hoofdgerechten, zeven salades, zeven nagerechten, zeven desserts en ook zeven vegetarische gerechten. Een doordachte keuzevrijheid. “Een gemiddeld brein kan dit aan qua keuze. Meer is niet nodig en we bedienen zo iedereen qua wensen. We zijn ook zeven dagen per week open vanaf 17.00 uur. Een behapbare keuze die symbool staat voor de toegankelijkheid van het restaurant. Door personeelstekort zie je vaak dat de menu’s kleiner zijn, maar hier is voldoende keus. Mensen kunnen uit 35 gerechten kiezen.” In een tijd waarin veel restaurants kampen met personeelstekort onderscheidt dit Riksten en Splinter van anderen.
Laagdrempelig
Het restaurant is een welkome toevoeging in de omgeving, met nauwelijks concurrentie. De kernwaarden van de dorpse bistro draaien om toegankelijkheid. “We zijn laagdrempelig met een goede kwaliteit. Voor elke beurs hebben we wel iets: voor ouderen, jongeren en gezinnen. Je kunt bij ons terecht voor een Ierse tournedos of spareribs en we hebben een speciale € 12,50-kaart“, zegt de tevreden ondernemer. Het gaat zo goed dat de aangrenzende schuur achter het oorspronkelijke pand erbij wordt betrokken, waardoor ze meer ruimte kunnen bieden aan hun groeiende klantenkring. “Feesten en partijen, maar ook uitvaarten kunnen hier heel goed plaatsvinden.” Riksten en Splinter runnen de bistro met tien man personeel. “We willen absoluut niet afdoen aan kwaliteit, dus we doen het liever met meer dan met minder personeel.”
Nergens beter
Riksten staat met beide benen op de grond. Zijn drive is geworteld in een dienstverlenende mentaliteit die voortkomt uit zijn achtergrond in de zorgsector. “Ik ben tevreden met hoe de zaken gaan en ik koester het idee dat zowel gasten als medewerkers het naar hun zin hebben en dat het ook nog wat oplevert,” zegt hij nuchter en ook bescheiden. “Daar wordt onze koers door bepaald en wat de toekomst brengt, weet ik niet. Waar vind je het beter? Ik zit al 24 jaar in het vak en kom oorspronkelijk uit de zorg, dus het dienstverlenende aspect is altijd de leidraad in mijn leven geweest.”
Op de vraag hoe ‘Eten bij Peter’ de kerstdagen insteekt, klinkt er een grote schaterlach: “We zijn dicht! Van 24 december tot 3 januari.”
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.