Robin Bunkr.jpg

Eerste AI-gestuurde restaurant biedt menu op maat

EINDHOVEN – In de voormalige studentenbunker van de TU Eindhoven zit sinds kort Bunkr, het eerste door AI-technologie gedreven restaurant van Nederland. Deze locatie heeft verder als bestemming een woontoren en een bedrijfspand gekregen. Restaurantbezoekers krijgen hier een gepersonaliseerde restaurantervaring.

Nanja Pol |

“Dit wordt een unieke ervaring in het meest iconische gebouw van Nederland”, aldus mede-eigenaar Robin Vromans. “Een concept waar de brainportregio om bekend staat: technologie. Ook wel 'home of the pioneers’ genoemd.

Tech en gastronomie
Het restaurant is nu al open als bedrijfs- en eventcateraar, voor het in hetzelfde pand gevestigde e-learning bedrijf GoodHabitz en voor andere bedrijfsevenementen- en bijeenkomsten. Maar per 1 september kan iedereen kennismaken met het concept waar technologie en gastronomie worden samengevoegd.
Vromans legt het concept uit: “Bij binnenkomst checkt de gast in met onze app waarop een AI-gegenereerde avatar wordt geprojecteerd. Deze wijst de gast de tafel. Pas daarna komt de gastvrouw of -heer in beeld. Via het geautomatiseerde bestelproces wordt een gepersonaliseerd menu aangeboden, dat gebeurt middels een chatgesprek waarbij je kunt typen of praten, oftewel een ‘speech to text' toepassing. Het menu is  gepersonaliseerd en op maat gemaakt: alle voorkeuren en wensen van de gast zijn meegenomen. De bediening is verder wel in ‘mensenhanden’.”

Privacy
Maar hoe zit het met privacygevoelige informatie? “Natuurlijk hebben we hier over nagedacht. We gaan heel zorgvuldig om met de data”, aldus Vromans. Hij vervolgt: "Bij het openen van de app kunnen bezoekers aangeven welke informatie mag worden gedeeld. De hosting is lokaal en alle informatie blijft in handen van het restaurant. Het ethisch toepassen van AI- technologie vinden wij en onze development partner ANZU heel belangrijk, wij voelen ons er verantwoordelijk voor het grote publiek op een goede en leuke manier kennis te laten maken met deze technologie. Daarom wordt de verzamelde data uitsluitend gebruikt voor Restaurant Bunkr.”

Voedselverspilling
Maar deze manier van werken heeft meer voordelen. “De technologie biedt straks ook ruimte om voedselverspilling tegen te gaan en nauwkeurig het  personeel in te roosteren. Maar eerst moet daar voldoende data voor worden verkregen. De invloed van AI-technologie op onze sector ervaren wij als leuk en positief. In de toekomst wordt inzet van AI verder uitgerold in de restaurantwereld. Zo krijgt technologie een groter podium in de horeca.”

Bron: Out.of.Home Shops