AMSTERDAM – Een nieuwe samenwerking tussen Low Food en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) moet ervoor zorgen dat nieuwe, duurzame toepassingen niet in de keuken blijven hangen. Deze innovaties, ontwikkelt door chefs, kunnen de hele levensmiddelenindustrie inspireren.
De stichting Low Food stimuleert innovaties in de voedselketen door chefs, wetenschappers en voedselproducenten samen te brengen. SOL, het opleidings- en ontwikkelingsfonds in de levensmiddelenindustrie, gaat Low Food helpen een breder publiek te bereiken. Tevens gaat het Low Food organisatorisch en financieel ondersteunen bij de ontwikkeling van diverse initiatieven, zoals Low Food Labs, de Chefs Academy en trainingen voor professionals in de voedselindustrie. Op zijn beurt helpt Low Food SOL om te laten zien hoe inspirerend en innovatief werken in de foodsector kan zijn.
Transformatie
“De Nordic cuisine bewees dat gastronomie een beweging kan starten die niet alleen de keuken, maar het hele voedselsysteem transformeert. Met de stevige wortels van SOL in de levensmiddelenindustrie kunnen we ervoor zorgen dat de innovatie vanuit Low Food op nog veel meer plekken gaat landen. Met deze samenwerking bouwen we aan een toekomst waarin duurzaamheid niet de uitzondering is, maar de standaard – van het fine dining-restaurant tot de supermarkt.” aldus Joris Bijdendijk, mede-oprichter van Low Food en Chef van het Jaar 2025.
Grondstoffen
De samenwerking gaat zich onder meer richten op onderzoek naar onderbenutte duurzame grondstoffen. Low Food deed eerder samen met Flevo Campus onderzoek naar reststromen van sojamelk die nu vaak onnodig als veevoer eindigen. Ook werden ingrediënten als waterlinzen en gras-eiwit onderzocht. Die hebben veel duurzame en culinaire potentie, maar worden nog weinig gebruikt.
Claudia Lette, directeur van SOL: “De levensmiddelenindustrie is een sector die volop in transitie is. Wij geloven dat gezonde, vaardige en tevreden medewerkers de kern vormen van een duurzame en innovatieve sector. De krachten bundelen met een innovatieve partner als Low Food laat zien hoeveel veranderpotentieel de sector heeft. Ik geloof dan ook dat deze samenwerking met de keten de sector duurzamer en toekomstbestendiger maakt.”
Bron: Out.of.Home Shops / Levensmiddelenkrant