GOUDA – Het nieuws dat stroopkoekjesfabrikant Punselie Cookie Company een jaar lang geen productie kan draaien, is op zijn minst uitzonderlijk te noemen. Trouwe supermarkt- en horecabezoekers, maar ook passagiers van KLM zullen het lange tijd zonder stroopkoeken moeten doen. De huidige productielocatie sluiten terwijl de nieuwe nog ingericht moet worden, vraagt om uitleg van mede-eigenaar Ronald Punselie. Levensmiddelenkrant sprak hem hierover.
Is hij niet bang dat de zaak op de fles gaat bij een afwezigheid van een jaar? Punselie is dat zeker niet. “Als je als familiebedrijf al 152 jaar bestaat, gaan de relaties met klanten ook al heel lang terug. Zo werken we met Albert Heijn al 132 jaar samen als leverancier. Lange relaties hebben we ook met andere afnemers. Samen met salesmanager Vincent Koole, hebben we ze allemaal benaderd en uitgelegd wat er aan de hand is. Dan merk je dat er een andere relatie is die lang teruggaat. En ze hebben allemaal ja gezegd op de vraag of we over een jaar op dezelfde voet verder kunnen gaan”, meldt een verheugde ondernemer.
Huurcontract
De reden voor de sluiting op de huidige locatie, waar het bedrijf al sinds de oprichting in 1872 is gehuisvest, is simpel. “De verhuurder is niet langer bereid het huurcontract te verlengen”, legt Punselie uit. “Het huurcontract liep al af in december vorig jaar, maar met hulp van de gemeente, is dat tot 1 oktober verlengd. Net voor de coronaperiode wilden we al een eigen nieuwe locatie hebben met een moderne productielijn. In de coronaperiode lag de hele productie stil. Zestig procent van onze productie gaat naar de horeca en luchtvaartmaatschappijen en daar lag alles stil. We stonden er niet goed voor, en investeerders stonden niet te trappelen om er geld in te steken. We hebben toen het besluit genomen om dat plan stop te zetten”, aldus Punselie.
Er lag in die periode een huurcontract van 10 jaar en ook tijdens de coronaperiode liep dat gewoon door. De einddatum kwam in zicht zonder de mogelijkheid van verlengen. Het oude pand bij het centrum van Gouda zou plaats moeten maken voor appartementen. “Mijn opa is daar met het bedrijf begonnen. Eerst in een klein gedeelte van het pand, maar door de jaren heen werd er steeds weer meer ruimte bij gehuurd. We hebben daar nu 2500 vierkante meter”, vertelt de 72-jarige ondernemer.
Nieuwbouw
Met een goed gevoel denkt hij terug aan zijn jeugd. De huidige productielijn bestaat uit onderdelen die in 1963 en 1982 zijn geplaatst. “Ik heb nog meegemaakt dat die onderdelen zijn geplaatst”, vertelt hij met weemoed. “Ik ken ze dan ook door en door. Als er iets gerepareerd moet worden, ben ik de enige die dat nog kan.” Dus het is niet gek, dat er jaren geleden al werd gedacht aan nieuwbouw en een nieuwe productielijn. En ook op een andere locatie met de komst van milieuzones en dergelijke. Om ons te helpen heeft de gemeente Gouda onze ruimte aangeboden bij Promen, de sociale werkplaats aan de andere kant aan de Hollandsche IJssel”, gaat Punselie verder.
Lees verder onder de foto ↓
Toch gaat de productie van de befaamde stroopkoeken een jaar op slot. De nieuw productielijn heeft een levertijd van twaalf maanden en ook de ruimtes bij Promen moeten worden aangepakt. “Je kunt een bakkerij niet in elk willekeurig pand plaatsen. Je hebt te maken met allerlei regels en voorschriften voor bijvoorbeeld hygiëne. We gaan dus in het pand eigenlijk een nieuw gebouw plaatsen, met bijvoorbeeld een aparte personeelsruimte. Dat houdt ook in dat we voor ons huidige personeel geen werk meer hebben na de sluiting van het oude pand. Dat zijn acht mensen, die allemaal in deeltijd werken en vaak al lang bij ons werken. Dat doen we ook met pijn in het hart en zullen er alles aan doen om te zorgen dat ze goed terechtkomen", zegt Punselie.
Sociale werkplaats
De huidige medewerkers zullen ook over een jaar niet meer terug kunnen komen. Promen werkt als organisatie voor maatschappelijk werk met mensen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Die zal over een jaar ook voor het personeel gaan zorgen en dat is best ingewikkeld met regelgeving. “Meestal doet een sociale werkplaats een gedeelte van het productieproces, bijvoorbeeld inpakken. Nu gaan ze het hele productieproces doen en dat vraagt iets anders van de medewerkers. De nieuwe, geautomatiseerde productielijn zal daarmee helpen.” Volgens de gemeente, is het de eerste keer dat een heel productieproces zal worden uitgevoerd door een sociale werkplaats.
Er worden nog meer zaken aangepakt in de nieuwe productielocatie. Zo is de houdbaarheid van de stroopkoeken in de huidige verpakking slechts acht tot tien weken. “Gezien de forse investeringen zullen we meer de focus moeten leggen op export. Met een nieuwe verpakking kunnen we de houdbaarheid oprekken tot wel een jaar. Dat houdt in dat landen als de VS en China bereikbaar worden.” Zelf zal Punselie zich daar zelf niet zoveel mee bemoeien. “Met 72 jaar wordt het tijd om de plaats te maken voor een jongere leiding. Dat zal geen familielid zijn, maar we blijven als familie wel eigenaar van het bedrijf en de productielijn. Ik ben er aan toe om een stap terug te doen, en heb er alle vertrouwen in dat de nieuwe directie er een succes van kan maken”.
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops