ROTTERDAM – De Vegan Pizza Bar is een restaurant dat zich volledig richt op veganistische producten, met een specialisatie in het maken van pizza’s. Het bedrijf werd in 2020 opgericht en heeft inmiddels twee vestigingen. In mei dit jaar opent een derde locatie. Maarten Kleizen, mede-eigenaar van de Vegan Pizza Bar, vertelt over de groei van het bedrijf en het geheim achter hun succes.
Voor Kleizen mede-eigenaar werd van de Vegan Pizza Bar, had hij al ervaring in de horeca. Van jongs af aan werkte hij in het restaurant van zijn ouders, maar besloot aanvankelijk een andere studie te volgen. Toen die niet aansloot bij zijn interesses, keerde hij terug naar het restaurant van zijn ouders. “Op dat moment kreeg ik het idee om kok te worden”, vertelt Kleizen. Na het afronden van de koksopleiding werkte hij in verschillende restaurants, maar stapte uiteindelijk uit de horecawereld om meer tijd met zijn familie door te brengen. Later werkte hij bij De Vegetarische Slager, waar hij onder andere productontwikkeling deed. In 2020 begon hij zijn eigen bedrijf, Rabarber Republic, waarmee hij bewees dat je met alledaagse ingrediënten smaakvolle veganistische gerechten kunt maken.
Dark kitchen
De Vegan Pizza Bar bestond al voordat Kleizen erbij kwam. “Dit concept is opgericht door twee neven: Pim en Thijs. Thijs, een chef, kreeg het idee om een dark kitchen te starten. Dit wilde hij samen met zijn neef Pim doen, die ervaring heeft in IT en sales. Al snel kwam het idee voor vegan pizza, vanwege de toegankelijkheid van pizza en de populariteit van vegan. In 2020 begonnen ze met een klein oventje pizza’s te bakken. Een van de uitdagingen was de kaas, wat uiteindelijk leidde tot mijn betrokkenheid in 2022. In 2023 werd ik mede-eigenaar”, aldus de ondernemer.
De Vegan Pizza Bar heeft inmiddels twee vestigingen en een derde is op komst. “Onze vestiging in Rotterdam opende in 2021 en is gelegen op De Goudesingel 73. Deze locatie bevindt zich iets buiten het centrum, waardoor we afhankelijk zijn van reserveringen. Dit was een goede les om in de toekomst meer centrale locaties uit te kiezen”, zegt Kleizen. “In Den Haag openden we in 2022 in de Molenstraat, midden in het centrum, tussen andere horecazaken. Daar hebben we veel aanloop. De derde vestiging komt dit voorjaar in Utrecht.”
In Utrecht huurt de Vegan Pizza Bar een unit in de woontoren Wonder Woods, nabij de Jaarbeurshallen. “De unit is nog leeg, dus er moet veel werk verricht worden. Onze aannemer is half februari begonnen met de verbouwing. We gaan het in dezelfde stijl inrichten als onze andere restaurants en willen begin mei openen”, vertelt Kleizen.
Crowdfunding
De financiering voor de derde locatie werd gerealiseerd via crowdfunding. “We wilden ons merk verder uitbouwen en besloten verschillende financieringsopties te onderzoeken. Hier hebben we uiteindelijk voor crowdfunding gekozen. Dat ging heel goed. We haalden 200.000 euro op, waarmee we de unit konden huren”, legt de ondernemer uit. Als het aan Kleizen ligt, blijft het niet bij de opening van dit derde restaurant. “We willen Vegan Pizza Bar in alle grote steden van Nederland openen, vooral in steden met veel toerisme en studenten, zoals Nijmegen, Amsterdam, Groningen en Eindhoven. We willen nog twee zaken in eigen beheer doen en daarna moet het een franchisefamilie worden.”
Vegan kaas
Bij Vegan Pizza Bar is het gehele assortiment vegan, inclusief voorgerechten en desserts. Maar hoe worden de producten samengesteld? “Normaal koop je alles in, maar bij veganistische producten is dat wat lastiger. Er zijn wel vegan desserts te koop, maar die voldoen vaak niet aan de smaak die wij willen. Daarom maken wij alles zelf. Daarnaast houden we zoveel mogelijk rekening met glutenvrije opties”, aldus de ondernemer. De kaas maken ze zelf, wat ook de reden was dat Kleizen betrokken raakte bij het bedrijf. “Dat is mijn recept. De meeste vegan kaas op de markt is gewoon niet lekker. Het zou veel tijd en geld schelen om een kant-en-klare kaas in te kopen, maar dat gaat simpelweg niet.”
Het recept voor de vegan kaas bestaat onder andere uit melk op basis van een plantaardig eiwit, met de juiste hoeveelheden vet, zout, zuur en umami-smaken die voor een gerijpte kaassmaak zorgen. “Ik mag natuurlijk niet alles onthullen over de bereiding”, lacht Kleizen. Naast deze geraspte kaas heeft het bedrijf sinds januari ook vegan Parmezaanse kaas, die aan tafel wordt geraspt. En Kleizen heeft plannen om in de toekomst een vegan mozzarella te ontwikkelen. “We zijn eveneens bezig met het ontwikkelen van vegan diepvriespizza’s. Ook verkopen wij onze sauzen, pastries, dressings en tapenades onder ons eigen label.”
Succes
Vegan concepten hebben het vaak moeilijk, maar Vegan Pizza Bar heeft bewezen succesvol te zijn. De ondernemer: “Iedereen vindt pizza lekker. Bovendien is een vegan pizza niet iets dat je zomaar in de supermarkt kunt kopen of thuis kunt maken. Wij maken onze eigen kaas en ons deeg fermenteren we minimaal drie dagen op lage temperatuur. Dat gebeurt niet bij pizza’s uit de supermarkt of thuis.” Hij heeft ook een tip voor ondernemers die graag meer richting vegan willen. “Zet geen ‘vegan’ in de naam van je restaurant. Ik weet dat wij dat wel hebben, maar daarmee hebben we het onszelf niet makkelijk gemaakt. Ik geloof helemaal in vegan, maar je schrikt er een hele doelgroep mee af.”
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.