Marijke-Vuik (1).jpg

Onderzoek

KHN benadrukt economische uitdagingen voor horeca

WOERDEN – Grote financiële uitdagingen staat de branche te wachten dit jaar. Hoewel 2023 een goed jaar was, staat komend jaar nog volop in het teken van gestegen kosten van energie en inkoop en marges die onder druk staan. Maar, de branche is veerkrachtig aldus de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Redactie |

Investeren in medewerkers, innovatie en duurzaamheid zijn cruciaal voor een toekomstbestendige horeca als het aan de KHN ligt. De brancheorganisatie presenteerde vandaag de terugblik op 2023 en een verwachting voor 2024.  

2023 - 2024
Afgelopen jaar stond in het teken van een economische opleving van de horeca. De omzet lag met 31 miljard weer ruim boven het niveau van voor de pandemie en steeg gemiddeld met 14% ten opzichte van 2022. Restaurants hebben het meeste aandeel binnen de omzet, namelijk 12 miljard euro. Het totale volume groeide met 6,7%. Voor de horeca belooft 2024 weinig verbetering. De De Nederlandsche Bank (DNB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwachten dat de Nederlandse economie zal nauwelijks groeien, met een inflatieverwachting die varieert van 2,9 tot 4,2%. Voor de horeca wordt zelfs helemaal geen volumegroei voorspeld. 

Arbeidskrapte
Het aantal werkenden in de horeca steeg in 2022 tot boven het niveau van vóór de pandemie, met meer dan 508.000 werknemers. Toch is er nog steeds sprake van arbeidskrapte. Vanaf de eerste helft van 2023 lijkt het aantal werkenden zich te stabiliseren. Ondanks de economische onzekerheden in 2024, die ook een weerslag zullen hebben op de vraag naar arbeid, is de verwachting dat het personeelstekort in de horeca de komende jaren wel zal aanhouden. Dit komt voornamelijk door vergrijzing en een afname van het aantal jongeren dat beschikbaar is voor de sector. Marijke Vuik, voorzitter van de KHN adviseert tijdens de persconferentie op de Horecava: “Flexibiliteit is voor de jongste generatie belangrijk en ook voor horecaondernemers. Zij willen geen 9 tot 5 baan, maar elke maand andere uren.” Om als branche toekomstbestendig te zijn, is het noodzakelijk om te blijven investeren in goede medewerkers. Zij maken het verschil. KHN ondersteunt haar leden hierin via een eigen personeelsplan en de KHN Academie voor leven lang leren, maar ook door samen te werken met andere partijen in de gastvrijheidssector via het Hospitality Pact.

Overheid
Niet alleen ondernemers en KHN moeten zich inzetten voor een toekomstbestendige horeca, ook de overheid moet daarin meegaan vindt KHN. "De overheid moet het wettelijk minimumloon loon niet nog verder laten stijgen. Verhoog de koopkracht door belastingverlaging, niet door het verzwaren van de ondernemerslasten. De regeldruk stijgt. De overheid is toe aan een reset. Nu wordt er beleid gemaakt op basis van wantrouwen. Dat moet op basis van vertrouwen”, aldus Vuik. Het is daarom van groot belang dat het kabinet samen met de branche werk maakt van een sterk ondernemersklimaat waarin ondernemen weer loont. Met de juiste balans tussen werk en zekerheid, realistische duurzaamheids- en gezondheidsambities en minder regeldruk. Dit geeft mkb-ondernemers ook daadwerkelijk de kans om weer een sprong voorwaarts te kunnen maken, aldus de KHN.

Bron: Out.of.Home Shops