AMSTERDAM – Volgens recent onderzoek door softwareleverancier Quinyx overweegt ruim zestig procent van de horecamedewerkers hun huidige baan op te zeggen of van baan te wisselen. Vorig jaar was dat nog slechts 18 procent.
Er is uit het onderzoek een aantal redenen gekomen voor een mogelijke baanwissel. Op nummer een staat met bijna 50% een hoger salaris. Op de tweede plaats staat het gevoel niet gewaardeerd te worden door de werkgever met 30%, op de voet gevolgd door het gebrek aan doorgroeimogelijkheden met 29%. Op een gedeelde vierde plaats staan met elk 10% een niet prettige werkomgeving en het gevoel van stress op het werk. Onder jongere medewerkers is de bereidheid om van baan te wisselen groter dan bij oudere medewerkers. Onder de jongeren van 18 tot 24 jaar is dat 64%. Bij medewerkers boven de 54 jaar is het ‘slechts’ een derde.
Er is volgens de resultaten dringend behoefte aan een betere compensatie en werkomstandigheden. “De horecabranche moet dringend actie ondernemen om de waardering en de werkvoorwaarden van hun personeel te verbeteren,” zegt Quinyx-ceo Erik Fjellborg. "Het bieden van flexibele werktijden en betere carrièremogelijkheden kan helpen het personeelsverloop te verminderen en de betrokkenheid te verhogen."
Het volledige Nederlandse rapport, niet uitgesplitst op sectoren, is hier te vinden.
Bron: Out.of.Home Shops