Horeca

Groothandels

Rabobank: Ook volgend jaar blijven de inkoopkosten een uitdaging voor de horeca.

UTRECHT – Horecaondernemers hebben het zwaar. Het is onzeker wat consumenten gaan doen in deze dure tijden. Tel daar de stijgende inkoopkosten bij op en je hebt ‘een cocktail die bij voorbaat een kater oplevert bij horecaondernemers’. Analisten van de Rabobank proberen uitleg te geven over de prijzen in 2023.

Gerard van Oosbree |

Personeelskosten, huur en energiekosten zijn lastig te beïnvloeden voor horecaondernemers. Het enige waar restauranthouders nog invloed op kunnen uitoefenen om de kosten in de hand te houden zijn de inkoopkosten. Gemiddeld is dit een derde van de totale kosten. Om nog wat te verdienen moet de kostprijs van het menu goed in de hand worden gehouden, geeft de bank aan.

The Ugly
De grootste onzekere factoren volgens de analisten zijn het weer, dierziektes en energiekosten. De vogelgriep heeft een grote invloed op de beschikbaarheid en prijs van kip en eieren. Het slechte weer in Spanje heeft invloed op de productievolumes van olijfolie. De prijs van diepgevroren groenten en aardappelproducten wordt beïnvloed door de hoge energiekosten.

The Bad
De analisten denken dat de kosteninflatie nog niet helemaal is meegenomen in de prijzen in 2022. Inkoopkosten van bijvoorbeeld vis, varkensvlees, bier, wijn en bakkerijproducten zullen nog iets oplopen en daarna stabiel blijven. Ook hier spelen energiekosten maar ook veevoer- en verpakkingskosten een rol.

The Good
Er is ook goed nieuws. Hogere voorraden in garnalen en karton kunnen ervoor zorgen dat de prijs van deze producten onder druk kunnen komen. Ook voor rundvlees zien de analisten het aanbod iets verruimen. Ze verwachten ook dat de prijs van zuivel, koffie en oliën (behalve olijfolie) licht zal dalen in 2023 maar boven het niveau van voor corona blijft.

“Veel inkoopprijzen gaan de komende maanden omhoog. Verspilling terugdringen, kostenbeheersing en de menusamenstelling onder de loep nemen blijven noodzakelijk voor de horeca. Dat zal echter niet altijd genoeg zijn om de winstmarge te stutten. Dan is het verhogen van de menuprijs onontkoombaar”, zeggen de analisten van Rabobank.

Bron: Out.of.Home Shops

restaurant-g1edf3ef23_1920.jpg