NAARDEN - De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is samen met professionele frituurders een pilot gestart voor onderzoek naar kruisbesmetting bij het frituren van glutenvrije snacks. Het gaat daarbij om bereiding in dezelfde pan waarin eerder glutenvolle snacks of friet zijn gebakken. Bij zes cafetaria’s zijn monsters genomen. De uitslag wordt over enkele weken verwacht.
Aanleiding voor de pilot zijn eerdere onderzoeken van de NCV bij thuisfrituurders. “Deze onderzoeken zijn enkele jaren geleden gedaan en in de thuissituatie bleek dat het frituren van glutenvrije kroketten veilig kan wanneer er daarvoor kroketten met gluten in de frituurpan waren bereid. De gluten gaan in het bezinksel onder in de pan zitten, waardoor de waarden binnen de veilige norm blijven”, aldus Marissa Siemons, accountmanager horeca bij NCV. “Veel van de leden van onze vereniging zijn bang om naar een frituurzaak te gaan. Om die onzekerheid weg te nemen, vonden we het tijd voor een nieuw onderzoek.” Coeliakie is een autoimmuunziekte die uitgelokt wordt door de inname van gluten, dus geen glutenallergie. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm.
Hoopvol
Voor de pilot bij de zes testlocaties zijn verschillende monsters genomen en drie soorten tests gedaan. De afgenomen monsters zijn naar twee verschillende laboratoria gestuurd, die elk een eigen meetmethode hanteren. Zo bouwt de NCV een extra veiligheidstoets in. De uitslag van de onderzoeken wordt over binnenkort verwacht. Daarna volgt een analyse. “Het is lastig te zeggen wat de uitslag van de pilot zal zijn, maar we zijn hoopvol. Een positief testresultaat zou een geruststelling voor onze leden kunnen zijn. Mocht de uitslag echter buiten de veilige norm zitten, dan gaan we door met een grootschalig wetenschappelijk onderzoek onder tweehonderd cafetaria’s.”
Dit artikel verscheen eerder in Out.of.Home Shops. Abonneren? Klik hier.